Recepty podle Mančingové: Snadné, levné, dietní

26. října 2014 | 23:25

Populární dieta slovenské autorky Antónie Mančingové má i v Česku mnoho příznivců. Připravili jsme pro vás základní recepty na nejčastější potraviny v jejím jídelníčku.

Mrkvový perkelt

  • Na perkelt jsou potřeba tyto suroviny:
  • mrkev
  • cibule
  • mletý pepř
  • mletý rozmarýn
  • drcený kmín (mletý koriandr)
  • sójová omáčka

Postup:

Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sójovou omáčkou podle chuti. Mrkvový perkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.

Brokolice s česnekem podle Mačingové

Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a povaříme ve vodě (musí zůstat křupavá). Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme brokolici a zlehka orestujeme. Brokolici s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.

Prokládaná cuketa

Připravíme si:

  • 2 středně velké cukety
  • olivový olej
  • koření
  • tvrdý sýr
  • česnek
  • sójovou omáčku

Postup:

Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, poklademe cukety se sýrem a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.

Kuře s celerem podle Mačingové

Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme se čtvrtkou celeru. Přidáme žloutek, sůl, pepř a mletý kmín. Vypracujeme masovou směs, kterou smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.

Těstoviny s kedlubnou

Uvaříme bezvaječné těstoviny (podle návodu na obalu). Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody, přidáme těstoviny a podáváme.

Boršč

Jako odměrku použijeme kompotovou misku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.

Připravíme si:

  • 1 misku mrkve
  • 1 misku celeru
  • 1 misku petržele
  • 1 misku kedlubny
  • 1 misku zelené papriky
  • 3 misky nakrájené uvařené červené řepy
  • sůl, pepř, nové koření, mletou papriku, 3 bobkové listy
  • rajský protlak
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli

Postup:

Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Jako poslední přidáme řepu. Zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, převaříme. Vše dobře promícháme.

Hrachová polévka podle Mačingové

Budeme potřebovat:

  • 400 g mraženého hrášku
  • bazalkové pesto
  • sůl, pepř
  • lžíci másla

Postup:

Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut, na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí hrachovou polévku ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.

Červená řepa se švestkami a ořechy

Potřebujete:

  • 300 g uvařené červené řepy
  • 100 g sušených švestek (předem namočených do vody)
  • 100 g vlašských ořechů

Postup:

Vše společně promícháme a přidáme 2 stroužky česneku, špetku soli, pepř a 3 lžíce oleje.

 

Diskuse ke článku
.
DesktopMobile