Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přílohy, po kterých neztloustnete!? Skutečně existují

  • Netrapte se odpíráním příloh. Víme, po kterých nepřiberete.
    25. října 2014 | 06:00

    Omezení sacharidů je zaklínadlem většiny moderních diet. Některé je dokonce vylučují zcela. Ale faktem je, obzvláště pro ženy, jsou sacharidy životně důležité. Měly bychom vybírat ze sacharidů bohatých na vlákninu a s nízkým obsahem tuku. Vybraly jsme pro vás přílohy, které si nemusíte odepírat ani na proteinové dietě. Samozřejmě s mírou. Měly by tvořit maximálně třetinu z vašeho denního příjmu potravy.

  • Fazole

    V kuchyni uděláte z fazolí spoustu lahůdek.
    Autor: Shutterstock.com
    Je jedno, jaký druh fazolí zvolíte. Všechny obsahují hodně vlákniny a jen málo cukru. Navíc jako všechny luštěniny obsahují také protein. Studie dokonce prokázala, že ti, kteří jedí fazole bývají štíhlejší, ačkoli snědí více jídla, než ti, kteří je nejedí.

  • Sladké i běžné brambory

    sladké bramboty
    Autor: Shutterstock
    Všechny brambory ve slupce jsou tou nejlepší volbou pro dietní jídelníček. 100 g brambor obsahuje jen 284 kj na 100g. To z nich činí tu úplně nejdietnější přílohu hned po listovém salátu, ale toho se nenajíte. Sladké brambory navíc obsahují karoten, vitamín C a proteiny.

  • Quinoa

    Quinoa
    Autor: Shutterstock
    Jeden hrnek obsahuje 5 gramů vlákniny a současně také proteiny. To činí z této pseudo obiloviny s českým názvem merlík čilský naprostý dietní hit. Existuje ve třech druzích. Bílá s jemnou máslovou chutí se nejvíce podobá rýži, ale má mnohem méně kalorií. Červená chutná po oříškách a je skvělá jako příloha i do salátů. Stejně tak černá, chuťově nejvýraznější. U nás ji seženete zatím především v obchodech se zdravou výživou.

  • Popcorn

    popcorn
    Autor: Shutterstock.com
    Budete se divit, ale popcorn je vlastně celozrnný. Pokud zvolíte ten připravený v mikrovlnce, tedy bez másla a přidané soli, máte místu dietní dobroty. Má sice na 100g přes 1400 kj, ale zkuste sníst 100g, když neváží skoro nic.

  • Ovesné vločky

    Quinoa
    Autor: Shutterstock
    Že jsou ovesné vločky vynikajícím zdrojem sacharidů, je obecně známo. Navíc obsahují hodně vlákniny a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jen se musíte vyhnou slazeným variantám. Skvělé jsou třeba ovesné keksy, které seženete například v Marks & Spencer.

  • Dýně

    Máslová dýně
    Autor: Shutterstock.com
    Dýně, kterou sežene v podstatě po celý rok, je dalším skvělým zdrojem sacharidů. Jen jeden hrnek pečené dýně obsahuje 22g, přitom 6 z nich tvoří vláknina. Navíc je plná karotenu, který je skvělým antioxidantem. Zkuste třeba dýňové pyré, které se skvěle hodí k masu.

     

Klíčová slova:  přílohy, dieta, hubnutí, neztloustnete
Diskuse ke článku
.