Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chcete zhubnout? Nakloňte si hormony na svou stranu a půjde to samo

Nakloňte si hormony na svou stranu!
26. října 2014 | 06:00

Hormony rozhodují o tom, jak se bude vaše tělo chovat – mimo jiné i o tom, jestli se tuk ve vašem těle uloží, nebo uvolní. Jak podpoříte tu druhou variantu?

Leptin

Leptin produkují tukové buňky a reguluje pocit sytosti. Když dochází k problémům s leptinem, pocit sytosti se nedostavuje dostatečně rychle. Výsledek? Jsme neustále hladoví a přejídáme se.

Kdy pracuje pro vás: Když jíte málo, ale často a pomalu (než mozek vyšle signál sytosti, chvíli to trvá) Jezte potraviny s nízkým glykemickým indexem (téměř všechny druhy zeleniny, celá zrna obilovin, luštěniny, kukuřice, ořechy, semínka) a s dostatkem vlákniny.

Udržte si v těle správnou hladinu cholesterolu pomocí HDL.
Autor: Shutterstock.com

Pozor: U rýže musíte hledět na druh – basmati a natural má nízký glykemický index, ale například jasmínová naopak. Pravé italské těstoviny, vyráběné z tvrdé pšenice semolina, mají nízký glykemický index, ale ty naše ne.

Kortizol

Je to stresový hormon a k jeho nezdravým hodnotám se dopracujeme, když málo spíme, dlouho přehnaně cvičíme nebo jsme trvale ve stresu. A taky při prudkém omezení příjmu kalorií. Když máte zvýšený kortizol, kila jsou nahoru, protože podněcuje k přejídání. A tuk se vám ukládá hlavně do břicha.

Kdy pracuje pro vás: Potřebujete pohyb, ideálně vytrvalostní, s vysokým přísunem kyslíku. Pomáhají i dýchací cvičení. Lepší je negativní situace prodýchat, než sáhnout po jídle.

Inzulin

Ovlivňuje všechny buňky v těle, přímo i nepřímo řídí ukládání energie, růst buněk a hlavně hladinu cukru v krvi.

ss
Autor: profimedia.cz

Kdy pracuje pro vás – když jíte pravidelně pětkrát až šestkrát denně a vybíráte potraviny s množstvím živin a minimem cukrů (zeleninu, ovoce, celozrnné pečivo).

Růstový hormon

Růstový hormon zařizuje opravy v těle, a na to potřebuje energii. Aby ji bral z podkožního tuku, nesmí ho nic rušit. Konkrétně – potřebuje 7-8 hodin nerušeného spánku. Když si před spaním dáte sacharidy – chipsy, smažené hranolky, bílé pečivo, sušenky – dostatečně hluboký spánek tělu znemožníte.

Kdy pracuje pro vás:

Když tělu umožníte klidný spánek – to znamená, že budete jíst naposledy mezi 17. a 19. hodinou, a to stravu bohatou na bílkoviny: mléčné výrobky, lehká masa, zeleninu.

Autor: mac