Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 dietních vychytávek, které pošlou vaše špíčky k ledu

  • Stačí pár fíglů a budete si kupovat o velikost menší kalhoty.
    17. října 2014 | 06:00

    Držet striktní diety vyšlo z módy. Budete-li jíst s rozumem a osvojíte si pár dietních vychytávek, žádné drastické omezování potřebovat nebudete a stejně půjde vaše váha dolů.

  • Jezete při svíčkách

    večeře při svíčkách
    Autor: Shutterstock
    Udělejte si jídlo hezké a jezte ho v příjemné prostředí. Nedávný výzkum pro jeden nejmenovaný fastfoodový řetězec prokázal, že lidé, kteří jedí ve velmi příjemném prostředí spořádají v průměru o 730 kJ (tolik má asi jeden rohlík s dvěma plátky šunky) méně než lidé v běžné restauraci.

  • Jezte ovoce v celku

    žena s jablkem
    Autor: Shutterstock
    Výzkum Harvardské univerzity potvrzuje, že vyměníte-li tři sklenice džusu týdně za tři kusy ovoce týdně, sníží se u vás riziko vzniku obezity a také diabetu typu 2 o 7%. Ovoce v celku obsahuje na rozdíl od džusů poměrně dost vlákniny, která omezuje vstřebávání cukrů a jejich ukládání do tukových zásob.

  • Před každým jídlem si zatančete

    MTV style
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud si před každým hlavním jídlem tedy snídaní, obědem a večeří dopřejete 6 minut svižnějšího pohybu,  hladina vašeho cukru po jídle bude výrazně nižší, ať už si dáte cokoli. V praxi tak nebudete mít za pár hodin vlčí hlad ani z těstovin. Stačí vyjít schody do 4. patra, zatančit si na dvě písničky nebo svižně obejít blok.

  • Menší nádobí

    Jedinečná sada šálků a talířů od Kristiny Hrabětové pro galerii Křehký oslovuje minimalistickým tvarem i dekorem v podobě duši konejšících textů.
    Autor: Designblok
    Ačkoli si dnes v restauracích potrpí na velké talíře a mísy, vy si domů pořiďte ty menší.  Vědci dokázali, že jíte-li stejnou porci z menšího nádobí, sníte přibližně o 16% méně než z velkého talíře.

  • Když jíte, nedělejte nic jiného

    Tak takhle ne! Jídlu je potřeba věnovat čas. U práce ho sníte rychle a nevychutnáte si ho.
    Autor: scom
    Udělejte si na jídlo čas. Nejezte oběd u pracovního stolu. Máte-li kam, běžte si s ním sednout jinam, třeba do parku nebo kuchyňky.  A pokud jdete na oběd mimo kancelář, nechte během jídla e-maily, Facebook a cokoli jiného být. Soustřeďte se na jídlo, relaxujte a povídejte si s rodinou, přáteli nebo kolegy.  Budete se pak cítit sytější i když sníte o 10% méně, než kdyby jste během jídla věnovala pozornost ještě něčemu jinému.

  • Jezte než budete jíst

    Polévka vás na sytí a můžete při tom i hubnout.
    Autor: profimedia.cz
    Nevynechávejte před hlavním chodem předkrm. Dejte krátce před obědem třeba jablko nebo ovesný keks, případně polévku typu vývaru. Hlavního chodu pak sníte až o 20% méně.

  • Jezte sezónně a zamražujte

    Mražené maliny
    Autor: Shutterstock
    Zmražené či jinak konzervované ovoce a zelenina, které jsou sklizené ve správný čas jejich přirozeného dozrání, mají podle řady výzkumů výrazně lepší nutriční hodnoty než ty čerstvé dovážené z teplejších krajů. Jsou sice čerstvé, ale sklízejí se nedozrálé a dozrávají v chladících boxech a kamionech. Jen se vyhněte kompotům, zavařeninám a všemu, do čeho se při konzervaci přidává cukr.

  • Opepřete si život

    Čerstvě mletá mořská sůl a pepř dávají jídlu šmrnc
    Autor: Shutterstock
    Pepř, chilli, zázvor a veškeré ostatní “ostré” koření má prokazatelnou schopnost omezovat ukládání tuků a balancovat hladinu cholesterolu ve vaší krvi. Kořeněného proto sníte méně a budete se cítit déle syta.

  • Pusťte na inzulin skořici

    Rýžový nákym s ovocem a skořicí
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud si nedokážete odepřít obilné sacharidy v podobě pečiva či těstovin, dávejte přednost těm, které obsahují také skořici. Přidejte si špetku k rannímu müsli  nebo na chleba s medem. A skořice s těstovinami? Zkuste přidat špetku tohoto aromatického koření do rajčatové omáčky. Uvidíte, že chuť rajčat skvěle podtrhne. Skořice má totiž podle nejnovějších výzkumů vzácný dar, držet hladinu inzulinu ve vaší krvi na uzdě. Nebude-li kolísat, nebude vás honit mlsná.

  • Kašlete na dopolední svačinky

    Mléko a sušenky
    Autor: Shutterstock.com
    Zapomeňte na přežité pravidlo pěti jídel denně. Výzkumy prokázaly, že ti, kteří dopoledne nesvačí, mají potřebu se během zbytku dne krmit méně, než ti, kteří bez dopolední svačinky nedají ani ránu. Raději si dopřejte pořádnou snídani bohatou na proteiny a vlákninu (nejlépe z čerstvé zeleniny či celozrnného pečiva) a do oběda hlad mít nebudete. Taková vajíčka na měkko nebo řecký jogurt dokáží pravé divy.

     

Diskuse ke článku
.