Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vědci dokázali: alkohol pomáhá hubnout! Spaluje tuk!

Při pití vína vydáváte více energie, proto hubnete!
28. září 2014 | 06:00

Další z dietních mýtů padl! Vědci prokázali, že konzumace alkoholu nemá vliv na tloustnutí. A dokonce, že pití vína pomáhá při hubnutí. Je jen třeba vědět, jaký alkohol pít a kterému se vyhnout. Víme, jak na to!

Zapomeňte na přísnou doktorku Cajthamlovou, která svým klientů přísně zakazovala jakýkoli alkohol! Podle vědců z pražského IKEMU neexistuje studie, která by prokazovala, že by měl alkohol tj. etanol jakýkoli vliv na vznik obezity, tedy na tloustnutí. Na vině podle nich není samotný alkohol, ale přidaný cukr, který alkoholické nápoje obsahují. A to především fruktóza. Budete-li tedy pít alkohol s nulovým obsahem cukru např. vodku či slivovici, nebo s nízkým obsahem, tedy třeba suché bílé víno, které má 2 g přírodního cukru na dvě deci, v žádném případě byste neměla přibírat. Tedy budete –li pít střídmě a eliminujete ze stravy většinu skrytých cukrů. Vyhýbejte se tedy ovocným džusům, limonádám a průmyslově vyráběným dochucovadlům, ochuceným jogurtům a dalším sladkým potravinám.

Víno pomáhá hubnout

Další výzkum prokázal, že pití vína dokonce pomáhá se spalováním přebytečného tuku. Ostatně už řecký lékař Hippokrates tvrdil, že pití vína je zdravé. Vědci řadu let sledovali tisíce žen a došli k závěru, že ty, které denně vypily jednu či dvě sklenky vína, mají o 30% procent menší sklony k obezitě. „Na rozdíl od mužského, ženský organismus produkuje méně enzymů, které odbourávají alkohol. Proto ženy musejí vydat více energie, aby alkohol metabolizovaly. Při pití vína tedy spalují více energie než muži,“ říká newyorkská lékařka a specialistka na výživu Jana Klauer.

Připijte si s kamarádkou na zdraví červeným vínem, opravdu vám prospívá.
Autor: profimedia.cz
Víno zahřeje a spaluje kalorie

Doktor Lu Wang z bostonské nemocnice Brigham and Women’s Hospital dodává, že alkohol podporuje spalování kalorií i tím, že zahřívá organismus. „Když upíjíte víno, je vám tepleji, což znamená, že spalujete kalorie,“ vysvětluje. Při vyváženém jídelníčku podle není žádný důvod si víno odpírat.

Všeho s mírou

Samozřejmě tím lékaři nemyslí, že byste měla každý den pokořit láhev vína. Alkohol je návykový a ve velkých dávkách zdraví jak tělesnému tak duševnímu nesvědčí. Většina mezi ženami oblíbených drinků, tedy sladších vín, míchaných nápojů či ovocných piv navíc obsahuje spoustu cukru.

Hlídejte si cukr

Vybírejte tedy alkoholické nápoje, které mají cukrů co nejméně. Ideální je již zmiňované suché bílé, ale i červené víno. Jako čert kříži se vyhýbejte všem koktejlům, ale také sladkému vínu. A před konzumací alkoholu, se vždy dobře zdravě najezte. Eliminujete tím potřebu konzumace nekontrolovatelného množství oříšků, brambůrek a podobných pochutin. A na kocovinu jsou podle nutričních specialistů nejlepší vajíčka. Díky vysokému obsahu bílkovin vám vyrovnají hladinu cukru v krvi a vlčí kocovinový hlad vás přejde.