Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dokonalý plán! Zhubněte a zbavte se břicha za 3 měsíce!

25. září 2014 | 13:36

Formuje postavu, ubírá kila, čistí mozek. Říká se mu kruhový trénink, nesmí sem muži, a to ani v roli trenéra. Po republice přibývá fitek, která jej provozují, jako hub. Proč? Respektuje ženské tělo a má doslova omračující účinky.

Nový trend se podle očekávání chytil a plní svůj účel – přesvědčit ženy, že posilovat je dobré. A zdravé. A že při správném přístupu a provedení jim nenarostou svaly jako hory.

Cvičení na míru

Princip kruhového tréninku je zřejmý už z jeho názvu. Jednotlivá stanoviště na cvičení jsou sestavena do pomyslného kruhu. Cvičí se na posilovacích strojích, ale mezi nimi jsou umístěny takzvané aerobní stanice, které jsou určené k udržení správné tepové frekvence v pásmu nejvhodnějším ke spalování tuků.

„Ženské tělo má méně svalové hmoty než mužské. Proto ženám pro efektivní tvarování a posílení těla zcela stačí pracovat s vlastní hmotností, případně s malými závažími,” odhaluje jedno z kouzel ženského kruhového tréninku lektorka Irena Finková z fitness centra pro ženy Contours.

Kruhový trénink respektuje ženské tělo a má na něj doslova omračující účinky.
Autor: Contours
Cvičíte 45 vteřin

Při tréninku na vás čeká osm stanovišť aerobního charakteru a stejný počet stanovišť, na kterých posilujete. Mezi jednotlivými stanicemi se s ostatními střídáte ve stejném směru, proto nikdo nečeká na žádný stroj a trénink je celistvý. Čas na výměnu ohlašuje pravidelný zvukový signál v intervalu 45 vteřin. Na aerobních (kardio) stanovištích spalujete tuky, na posilovacích strojích tvarujete a zpevňujete svaly. Než projdete celý okruh se všemi stanovišti, trvá to 30 minut. Těchto půlhodinových cyklů si můžete zopakovat, kolik si sama přejete.

Břicho pryč. Konečně!

Když si ženy přijdou vyzkoušet kruhový trénink, tak se často ptají: „Proč nemáte stroj na břicho?“ Trenérka Irena Finková jim opakovaně vysvětluje: „Břišní svaly se nejkvalitněji procvičí na zemi, s vlastní vahou těla a třeba s balonem. Na klasickém břišním stroji v posilovně zapojíte spoustu jiných svalů, ale pokud nejste opravdu pokročilá sportovkyně, břicho pracuje jen málo. A nestačí pouze posilovat! Pokud opravdu chcete spálit tuky na problémových partiích, je důležité do tréninku zapojit i aerobní cvičení, které se právě využívá v kruhovém tréninku.“

Kruhový trénink respektuje ženské tělo a má na něj doslova omračující účinky.
Autor: Contours
Za tři měsíce hotovo

K dosažení viditelných výsledků už po několika týdnech byste měla navštěvovat kruhový trénink alespoň dvakrát až třikrát týdně. Pak se výsledky dostaví zaručeně. „Koncept cvičení v Contours považuji pro ženy za velmi účinný,“ potvrzuje i známý odborník na životní styl, dietolog RNDr. Petr Fořt. Tajemství získání pěkné postavy a dobré kondice ale nespočívá jen v návštěvách tělocvičny: „Ani pravidelné cvičení není vše. Musíte k tomu dodržovat pitný režim a správné stravovací návyky,“ upozorňuje trenérka Irena Finková.

Za odbornou spolupráci děkujeme Ireně Finkové, lektorce z fitness centra pro ženy Contours.

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Zajímá vás, jaké zkušenosti mají s kruhovým tréninkem naše čtenářky? Bolí vás záda? Bojujete s oslabenou imunitou? Chcete vědět, jak se líčit, pokud nosíte brýle? A potřebujete si zdůvodnit, proč je zdravé jíst čokoládu? Pak si kupte říjnové vydání našeho měsíčníku Blesk zdraví.

Blesk zdraví
Autor: archiv

Autor: Zuzana Macková