Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 nejlepších tukožroutských potravin. Rozpalte svůj metabolismus do běla!

  • Nemusíte se trápit hlady, stačí přidat do jídelníčku "tukožroutské" potraviny.
    24. září 2014 | 06:00

    Pokud se právě snažíte zhubnout pár kil, tyto potraviny vám pomohou rozjet váš tukový metabolismus na plné obrátky. Přidejte je do jídelníčku a do týdne ucítíte, a hlavně uvidíte výsledky!

  • Banány

     

    Stačí do svého jídelníčku zařadit jeden banán denně a kruhy pod očima budou minulostí. Ananas vás zase zbaví vrásek.
    Autor: Shutterstock.com

     Banány mají jako dietní potravina špatnou pověst, ale opak je pravdou. Jeden velký banán obsahuje 350 mg draslíku, který v těle reguluje minerály, látkovou výměnu a má tak vliv na zvyšování rychlosti bazálního, tedy klidového metabolismu. Po ránu vám tedy pomůže pořádně se nastartovat. Navíc obsahuje škrob, který ve střevech plní podobnou funkci jako vláknina, reguluje hladinu cukru v krví, takže nemáte mezi jídly hlad. Výzkumy dokonce prokázaly, že už jen vůně banánu v nás vzbuzuje pocit sytosti, takže než se do něj pustíte, pořádně nasajte jeho vůni.

  • Zelený čaj

     

    Zelený čaj je skvělý antioxidant
    Autor: profimedia.cz
    Zelený čaj má především antioxidační účinky, ale současně povzbuzuje metabolismus. Obsahuje totiž katechiny a kofein, které pomáhají spalovat tuky. V neposlední řadě obsahuje vodu, která je při snižování nadváhy velice důležitá. A navíc zelený čaj neobsahuje žádné kalorie, můžete si ho tedy dopřávat dle libosti.

  • Ovesné vločky

     


    ...
    Autor: shutterstock.com
    Látky, které ovesné vločky obsahují, tak nejen, že snižují hladinu “špatného” cholesterolu v krvi. ale také podporují váš metabolismus ke spalování. Pokud si nepotrpíte na ovesnou kaši, zkuste třeba ovesné sušenky.

     

  • Vejce

     

    Vajíčka
    Autor: Shutterstock.com

     Ať už máte ráda míchaná, smažená nebo na měkko, jsou tou nejlepší snídaní vůbec. Obsahují totiž kvalitní protein, který podporuje spalování kalorií. Podle rozsáhlé studie jsou lidé, kteří snídají vejce, o 65 % úspěšněji v hubnutí než ostatní.

  • Salsa

     

    Ohnivo-ledová salsa
    Autor: Bezpeckové melouny Bouquet

    Chilli papričky obsahují kapsaicin, který je považován za jeden z nejsilnějších spalovačů tuků. Vyvolává totiž v těle tepelnou reakci, díky které musí náš metabolismus zrychlit. Pálivá zeleninová salsa je tedy skvělou volbou například k libovému masu. Specialisté dokonce doporučují pálivou svačinku, protože chilli pomáhá zahnat pocity hladu.

  • Proteinové tyčinky

    Proteinové tyčinky
    Autor: Shutterstock

    Bílkoviny jsou, jak už bylo řečeno, super spalovače tuku, proto je proteinová tyčinka vaší tajnou zbraní proti vlčímu hladu. Pokud bude ochucená chilli papričkami, ještě lépe. Můžete ji mít v kabelce vždy po ruce a ve chvíli, kdy z nějakého důvodu nestíháte včas sníst porci vhodného jídla, uchrání vás před nezdravou volbou. Pozor však na obsah tyčinek. Ne všechny obsahují dostatek bílkovin. Ve složení výrobku tedy hledejte hodnoty bílkovin. Ty nejlepší tyčinky obsahují od 30% bílkovin výše. Tyčinku byste měla sníst na dvakrát. Má totiž poměrně vysokou kalorickou hodnotu.

  • Kokosový a palmový olej z jader

     

    Kokosový šampón
    Autor: Shutterstock.com

    Kvalitní kokosový či palmový olej má podle vědců blahodárný vliv na obsah cholesterolu v krvi a na tukový metabolismus. 1-2 polévkové lžíce denně pomohou vašim tukovým zásobám do propadliště dějin.

  • Nízkotučné mléčné výrobky

    Mléko by se dalo pokládat za nejstarší energy drink!
    Autor: profimedia.cz

    Mléčné produkty s nižším obsahem tuku, jako jsou sýry či kysané nápoje, obsahují kalcium, které vaše tělo nutně potřebuje. Jeho nedostatek totiž vyvolává zvýšenou produkci hormonu, který podporuje ukládání tuku. Nejnovější studie potvrdily, že i v odtučněných mléčných produktech je kalcia dostatek.

  • Quinoa

    quinoa
    Autor: Shutterstock

    Stále populárnější bezlepková obilovina, která má extrémně vysoký obsah vlákniny a stejně tak vysoké hodnoty proteinů je tajnou dietní zbraní celebrit. Dá se snadno ochutit podle vaší chuti a nahradí celé nutričně vyvážené jídlo. Není nic snazšího, než si ji doma uvařit a mít v potravinovém boxu stále při sobě. 

  • Konopná semínka

     

    konopná semínka
    Autor: Shutterstock

    Jsou vedle slunečnicových, sezamových a dýňových semínek stále populárnějším zdravým zobáním. Obsahují látky, které stimulují metabolismus, proto je skvělé jich pár přimíchat do salátu nebo jogurtu. 

Diskuse ke článku
.