Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 dietních chyb, za které by dietní poradci vraždili

  • Ať děláte, co děláte, kila nejdou dolů? Poradíme vám, jak se vyvarovat největších dietních chyb.
    19. září 2014 | 06:00

    Máte pocit, že děláte první poslední abyste shodila pár kil, ale ručička na váze vás usvědčuje z opaku? Možná děláte některou ze zásadních chyb, které přivádějí dietní specialisty k šílenství. Víme, které to jsou!

  • Hubnete bezlepkovou dietou


    Přijímat kalorie je snadné, ale zbavit se jich bývá většinou problém.
    Autor: Shutterstock
    Držíte bezlepkovou dietu, ačkoli netrpíte nesnášenlivostí na lepek? Mučíte se úplně zbytečně. O tom, že by vyloučení lepku ze stravy pomáhalo při hubnutí, neexistuje žádný věděcký důkaz. Navíc vyřadit obilné sacharidy z jídelníčku není v našich podmínkách snadné a také levné. Bezlepkové pečivo  a jeho náhražky jsou k dostání jen v poměrně úzké síti obchodů a nejsou z nejlevnějších. V praxi tak bezlepková dieta vede u dietářů k tomu, že sacharidy vylučují úplně. Důsledkem toho sice hubnou, ale jakmile pšeničné produkty opětovně do stravy zařadí, naberou ztracená kila zpět. Přehnaným omezením sacharidů ochuzujete svůj metabolismus o životně důležité palivo, vlákninu a řadu dalších prospěšných látek. Hrozí vám únava a jo - jo efekt. Navíc, budete-li si potřebu sacharidů suplovat bezlepkovými dezerty, nezhubnete vůbec. Obsahují totiž cukr či med, které tělo přibližně z poloviny nezpracuje a ukládá v podobě tuků.  Brownies, i když je bezlepkový, je stále brownies.

  • Vynecháváte proteiny


    Dieta plná masa se zdá jako snadný nápad, jak zhubnout. S vaším zdravím může ale nepěkně zamávat!
    Autor: Shutterstock.com
    Tuto chybu dělají nejčastěji lidé na nízkotučných dietách, tím, že ze stravy vylučují maso a tučné mléčné výrobky, aniž by je současně nahradili jiným zdrojem bílkovin např. luštěninami. Nepřijímáte-li přiměřené množství proteinů, vaše tělo nemá dostatek energie, budete ztrácet na svalové hmotě a současně se vystavujete zvýšenému riziku infekcí. Dospělá žena by měla denně přijmout 46g proteinů, což je cca 100g libového masa, 1 sklenice mléka nebo hrnek fazolí.

  • Věříte, že je něco dietní, aniž byste si přečetla složení produktu


    Pálení žáhy souvisí se špatnou životosprávou. Chcete-li se tomuto problému vyhnout, upravte svůj jídelníček.
    Autor: Shutterstock.com
    Přesto, že se snažíte jíst jen jídlo, které o sobě deklamuje, že je zdravé a dietní, ignorujete, že jogurt obsahuje kukuřičnou moučku a v nízkotučném sýru je kromě mléka dalších deset ingrediencí, jejichž názvy ani neumíte správně vyslovit? Čtěte etikety s nutričními hodnotami a složením potravin. Je-li na etiketě více než pět ingrediencí, vraťte to do regálu. A přemýšlejte o velikosti porcí. Ačkoli jsou třeba ořechy nebo mandlové máslo zdravé, mají vysokou energetickou hodnotu. Můžete jich tedy sníst jen malé množství.

  • Kupujete “zázračné” přípravky

    Dietní koktejly vás překvapí příjemnou chutí
    Autor: scom
    K tomu, abyste zhubla nepotřebujete kupovat žádné speciální produkty či doplňky stravy, nemulvě o zázračných přípravcích na hubnutí. Zázračné účinky žádného z nich nebyly prokázány. Věřte, že kdyby nějaký takový přípravek existoval, jeho tvůrce by byl držitelem Nobelovy ceny, a jeho jméno byste stoprocentně znala z prvních stránek prestižních magazínů. A pokud máte pocit, že vám i přes vyváženou stravu chybí nějaké minerály či vitamíny, praktický lékař případně dietní poradce vám poradí, jak je do vašeho organismu doplnit.

  • Jedete v “zázračných očistných” dietách


    Zázračná dieta
    Autor: max
    Je lákavé uvěřit, že pár týdnů na drastické očistné dietě přeprogramuje váš metabolismus tak, že přestane ukládat tuky a naopak je extrémně rychle spalovat. Přání je však otcem myšlenky. Bohužel neexistuje žádný vědecký důkaz, že by kterákoli z médii hojně prezentovaných metod fungovala. Budete-li pár dní hladovět,  ztratíte sice pár kilogramů, ale okamžitě je naberete zpět. Navíc si tak zpomalujete metabolismus, takže další hubnutí bude jen a jen obtížnější. Místo detoxikování a programování metabolismu se soustřeďte na vyvážený jídelníček.

     

Diskuse ke článku
.