Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vše co potřebujete vědět o cukru: Je větší zlo bílý cukr nebo umělá sladidla?

  • Jak poznat dobrý a špatný cukr? Když na to přijdete, hubnutí vám půjde samo.
    8. září 2014 | 06:00

    Cukr je první složkou potravy, která se při hubnutí dostává na paškál. Ale není cukr jako cukr. Zatímco některý potřebujte, jiný se vám ukládá do tukových zásob. A navíc cukry číhají i tam, kde byste je vůbec nečekala. Poradíme vám, jak se v nich vyznat, a kterým se vyhnout.

     

  • Všechny sacharidy mají stejné množství kalorií

    Doporučená denní dávka cukru je deset lžiček.
    Autor: Shutterstock.com
    Snad jen s vyjímkou stévie a umělých sladidel, mají všechny typy cukrů stejný počet kalorií tedy 4,1 kcal na gram. Známe tři základní typy cukru:

     

    • Glukóza - je obsažena ve škrobu a je naším hlavním zdrojem energie a životní síly. Pohání mozek a bez něj jsme nahraní
    • Galaktóza - tu najdete především v mléčných výrobcích a v játrech se rychle přměňuje na glukózu
    • Fruktóza – je molekula, která dělá cukr sladkým, je původcem všeho sladkého zla. U průměrně aktivního člověka se totiž téměř všechna ukládá do tělesných tuků. Vaším cílem je tedy omezit především spotřebu fruktózy, která se však neskrývá jen v ovoci, jak by její název napovídal. Najdete ji v různých formách v mnohé běžné průmyslově vyráběné potravině, která vůbec není sladká. V ochucených jogurtech, v pečivu, v polotovarech, v uzeninách atd. Existuje mýtus, že se v těle fruktóza přemění na glukózu. Faktem však je, že toto nastává jen u vyrcholových sportovců nebo zcela fyzicky vyčerpaných osob.
  • Třtinový vs bílý cukr vs med

    Cukr
    Autor: Profimedia.cz
    Řepný či třtinový cukr, nebo-li sacharóza, patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů, z jedné molekuly glukózy a z jedné molekuly fruktózy. Zatímco glukózu tělo z větší části spálí, 40 % cukru v podobě fruktózy ukládá do tuků. Ve výsledku je tedy jedno zda konzumujete třtinový nebo bílý řepný cukr. Podstatné je kolik a protože chcete zhubnout, tak co nejméně. Doporučená maximální dávka pro dospělou ženu je 6 čajových lžiček (36g) denně. Bohužel průměrná spotřeba cukru dnes činí celých 22 lžiček na osobu denně. Chcete-li zhubnout, zacházejte s cukrem jako s šafránem. A pozor na med, je sice zdravější, ale fruktózy obsahuje stejně jako běžný cukr. Takže i s ním se to nesmí přehánět.

  • Fruktózový kukuřičný sirup (alias glukózovo – fruktózový sirup) je stejné, ale rafinovanější zlo, než rafinovaný cukr



    ...
    Autor: Shutterstock
    Oba obsahují kolem 50% fruktózy. Ovšem některé studie ukazují, že některé sirupem slazené nápoje můžou obsahovat až 65% fruktózy. Narozdíl od cukru, který snadno identifikujete, protože až na vyjímky je obsažen ve sladkých potravinách, sirup se skrývá třeba v pečivu či uzeninách a faastfoodových dobrotách. Je to tedy zlo rafinovanější, než samotný rafinovaný cukr. Takže vidíte –li na etiketě glukózovo- fruktózový sirup, nechte zboží v regálu. Tedy pokud chcete zhubnout.

  • Fruktóza je přírodní, takže zdravá. Omyl!


    Ovoce
    Autor: Shutterstock.com
    To že se nachází v přírodě ještě neznamená, že vám neuškodí. V přírodní podobě je nám fruktóza k dispozici v ovoci a zelenině, které však obsahují také vlákninu, která vstřebávání fruktózy zpomalí, takže ji stihnete částečně vyloučit z těla, aniž by se ukládala do tuků. V podobě cukru nebo v předešlé kapitole zmíneného glukózovo-fruktózového sirupu či jen fruktózového sirupu v sobě žádnou vlákninu nemá. Při hubnutí je třeba se fruktóze vyhnout a omezit i konzumaci ovoce včetně džusů.
  • Pozor na nektar z agáve


    Agáve
    Autor: Shutterstock
    Ačkoli je jako přírodní cukr považován za zdravější, má extrémě vysoký obsah frutózy, která se v těle metabolizuje na tuky. Při hubnutí ho tedy vynechejte.

  • Škrob je cukr, bez kterého se neobejdete



    Celozrnné pečivo se déle spaluje a tedy zasytí na delší dobu
    Autor: profimedia.cz
    Škrob je obsažený v pečivu, těstovinách, rýži, ale i v luštěninách, pohance či bramborách, ale i v zelenině. Neobsahuje fruktózu, jen glukózu, proto je při dietě nejvhodnější. Glukóza se v těle mění na tuk jen asi z pěti procent, naopak u fruktózy je to procent 40. Potraviny z mouky, ale mají obyvkle vysoké kalorické hodnoty, proto s nimi musíte zacházet s rozumem. Sacharidy v podobě škrobů by měly při redukci hmotnosti činit zhruba třetinu vašeho jídelníčku.

  • Umělá sladidla nechte diabetikům

    Umělá sladidla podporují přibírání na váze
    Autor: Shutterstock
    Vědci se shodují, že bezpečnost umělých sladidel nelze zaručit. Všechny mají své doporučené denní limity, ale vzhledem k tomu, že se vyskytují ve všech nízkokalorických limonádách, jogurtech atd., přijímáme jich běžně mnohem více. Při hubnutí byste se jim měla vyhnout zcela. Vaším cílem totiž není ošálit své chuťové buňky, ale zbavit se závislosti na cukru a tu umělá sladidla jen přiživují. Při konzumaci potravin s umělými sladidly dostane tělo signál ke zpracování cukru. Ten však chybí, proto mozek vysílá signály, které jen vyvolají chuť na další sladké. Pokud tedy netrpíte diabetem, je lepší sladit přírodními sladidly, ale málo.

  • Nenechte se obalamutit stévií

    Stévie
    Autor: Shutterstock.com
    Stévia, je rostlina, která je sama přirozeně sladká, neobsahuje fruktózu ani glukózu a nemá tedy žádné kalorie. Bohužel se tohoto relativně nového objevu chopil potravinářský průmysl po svém. Takže ačkoli je inzerováno, že je produkt slazený stévií, při bližším prozkoumání etikety často zjistíte, že stévie obsahuje stopové množství, ale za to je v něm spousta umělých sladidel či jiného cukru. Nezapomínejte tedy pozorně číst složení výrobku uvedené na obalu.

     

     

Klíčová slova:  dieta, cukr, glukóza, fruktóza, škrob, hubnutí, zhubnout
Diskuse ke článku
.