Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

9 pravidel všech diet. Stačí se jich držet a váha půjde dolů!

  • Diet jsou miliony, ale v něčem jsou všechny stejné!
    1. září 2014 | 06:00

    Diet existuje nepřeberné množství, ale úplně ve všech najdete těchto devět doproučení. Pokud se jich budete držet, půjde vaše váda dolů i bez složitých kombinací potravin a nekonečného počítání kalorií.

  • Jezte zeleninu


    rajčata
    Autor: shutterstock
    Pokud ji přidáte ke každému jídlu, nebudete se pak přejídat nezdravými mlsy plnými nezdravých sacharidů. Právě proto naprostá většina diet doporučuje, aby polovinou každé porce vašeho jídla, byla právě zelenina. Místo brambor zkuste třeba kaši z vařeného květáku rozmačkaného s česnekem a parmezánem. Skvělou přílohou jsou také pečená rajčata nebo quinoa.

  • Neodpírejte si vše, co máte rádi


    Pizza
    Autor: Shutterstock.com
    Není bezpodmínečně nutné se kvůli štíhlé linii navždy vzdát všech dobrot, které máte rádi. Čas od času si je dopřejte. Takto dokážete udržet své chutě pod kontrolou mnohem déle, než když si budete milované jídlo odpírat. Pokud jste například milovnice pizzy, jezte ji. Dávejte si ji však méně častěji a jezte menší porce.

  • Nejezte, když nemáte hlad


    popcorn
    Autor: Shutterstock.com

    Odnaučte se zobat mezi jídly. Uvědomte si, kolik jídla zkonzumujete ne proto, že máte hlad, ale protože se nudíte, jste ve stresu, jste naštvaná nebo máte starosti. Pokaždé, když vezmete do ruky první kousek nějaké neplánované svačinky, zastavte se a zamyslete, zda opravdu potřebujete jíst a co přesně se stalo těsně před tím, než jste se rozhodla něco sníst. Možná zjistíte, že ne hlad, ale stres z toho, že vás rozčilila kolegyně nebo telefonát vaší matky, jsou impulsem k ujídání. Pak si můžete pro tyto situace připravit jiné řešení než je jídlo.

  • Hlídejte si porce


    Malá porce jídla
    Autor: Shutterstock.com
    Jídlo samo o sobě není vaším nepřítelem, to přejídání vám ubližuje. Jezte menší porce jídla a doplňujte je zeleninou nebo kouskem ovoce. Servírujte jídlo na kontrastních talířích. Vědci zjistili, že když budete jídlo servírovat na talíři ve stejné barvě, jakou má pokrm např. červenou omáčku na červeném talíři, nandáte si ho 22% více.

  • Žvýkejte jídlo


    žena s jablkem
    Autor: Shutterstock
    Staré pořekadlo, které praví, že sousto je třeba přežvýknout desetkrát, než ho polknete, funguje. Jídlo si lépe vychutnáte a také ho sníte pomaleji, takže váš mozek dostane čas přijmout od žaludku signál, že je sytý. Všimněte si, že když jíte potravu, kterou musíte hodně žvýkat, např. syrovou zeleninu, nebo grilované maso, sníte méně. Také pomáhá po každém soustu odložit příbor, důkladně jídlo přežvýkat a třeba usrknout vody.

  • Pijte vodu


    ss
    Autor: profimedia.cz
    Ačkoli nebylo doposud vědecky prokázáno, že pití velkého množství vody nějak ovlivňuje úbytek váhy, dietologové trvají na svém. Při hubnutí je třeba hodně pít, aby váš metabolismus frčel na plné obrátky. Zkuste zelený čaj, vodu s citronem nebo s kapkou ovocného přírodního džusu.

  • Veďte si jídelní deníček


    deníček
    Autor: Shutterstock.com
    Tento starý fígl doporučují snad všichni dietní poradci. Kromě toho, že po jeho prostudování dokážou specialisté rychleji odhalit vaše špatné stravovací návyky, můžete se lépe korigovat samy. Povedete-li si deníček poctivě, budete čelit realitě a dokážete odhalit své dietní chyby. Ano, třeba ten kus smaženého řízku, který jste dojedla po dítěti. Pokud máte chytrý telefon, najdete řadu aplikací, které vám usnadní si deníček vést.

  • Držte se celozrnných produktů


    Celozrnné pečivo se šunkou a zeleninkou je ideální snídaní
    Autor: profimedia.cz
    Jak již bylo milionkrát řečeno, obsahují více vlákniny než produkty z klasické mouky, proto po nich nemáte rychle hlad. Dnes už jsou běžně k dostání celozrnné těstoviny i skutečně celozrnné pečivo. Seženete i bezlepkové pečivo s vysokým obsahem vlákniny, ovesné keksy a řadu dalších alternativ. Místo bílé rýže můžete vyzkoušet hnědou rýži nebo třeba zelenou pšenici tzv. freekeh, pohanku, quinou či pohankovou mouku.

  • Pravidelně se važte


    O Vánocích sice naše peněženka zchudne, my však bohužel přibereme
    Autor: shutterstock.com
    Váha obvykle kolísá s ohledem na řadu faktorů, není tedy třeba vážit se denně, ale jednou až dvakrát týdně byste se na váhu postavit měla. Nejen, že uvidíte výsledky svého snažení, ale také můžete včas odhalit řadu nemocí, jejichž důsledkem je hormonální nerovnováha a přibývání na váze.

     

     

Diskuse ke článku
.