Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chcete zhubnout? Před cvičením jezte banány, po něm šunku

  • Jak je možné, že cvičíte jako drak a ne a ne zhubnout?
    25. srpna 2014 | 06:00

    Jídlo, které sníme před sportováním, má velký vliv na celý proces shazování kil. Těžká a tučná jídla před cvičením organismus neúměrně a zbytečně zatíží a ten nebude schopen podávat nejlepší výkony. Sladké jídlo nedodá po sportu nabuzenému organismu potřebné živiny. Co jíst, abychom svému tělu pomohli v hubnutí a zpevňování?

  • Hodinu před cvičením jezte sacharidy


    „Nejpozději hodinu před cvičením je vhodné se zásobit energií ze sacharidů, aby ji pak tělo během cvičení nebralo ze svalů,“ říká lektorka Tereza Semrádová ze Studia Fascinace Praha. Nemělo by přitom jít o velkou porci, stačí přelít půlku pomeranče nebo banánu bílým jogurtem a posypat několika slunečnicovými semínky. Zkrátka dát si lehce stravitelnou svačinu, která není ani tučná ani příliš sladká. Energeticky bohaté jídlo totiž zvýší průtok krve do trávicího ústrojí, tím se sníží průtok krve do svalů a cvičení je méně účinné.
    Autor: Shutterstock.com


  • Vynechte vlákninu


    Před fyzickou aktivitou se nedoporučuje jíst hodně vlákniny (větší množství obsahují např. luštěniny, sušené ovoce, ořechy, celozrnné pečivo, jablka a další ovoce, pohanka), zpomaluje totiž přestup sacharidů do krve, což se nehodí pro cvičení s cílem snižování hmotnosti.
    Autor: Shutterstock.com


  • Jdete cvičit ráno?


    Pokud si jdete zacvičit prakticky hned po probuzení, dejte si aspoň něco malého, v čem jsou sacharidy. Tedy pokud se chystáte cvičit déle než 30 až 40 minut a ve střední nebo vyšší zátěži. Jinak si tělo začne vytvářet energii ze svalů, což není žádoucí ani pro hubnutí a tím spíš ne pro budování svalové hmoty. Stejně tak si dejte malou svačinku i před třeba během, stačí banán. A vždy hned ráno vypijte najednou cca 3 dcl vody, tělo je po noci dehydratované, potřebuje „nakopnout“ a právě voda na něj zapůsobí jako vnitřní sprcha.
    Autor: Shutterstock


  • Cvičíte odpoledne?


    Pokud se chystáte sportovat později během dne, dbejte na zdravou stravu nejlépe od rána, a to každé tři hodiny. Odměnou vám bude energie při cvičení a snesitelný hlad po skončení tréninku. Klasické větší jídlo si můžete dát 3 až 4 hodiny před cvičením (pozor na těžce stravitelná jídla, která trávicí trakt zpracovává i déle než 4 hodiny). A pochopitelně pijte. Nejlepší je obyčejná neperlivá, jejíž dostatečný příjem je nutné zajistit před, během i po cvičení.
    Autor: Shutterstock

  • Pak doplňte hlavně bílkoviny


    Zlatá hodina neboli 30–60 minut po cvičení je čas, kdy má tělo nejvyšší schopnost použít všechny přijaté kalorie na regeneraci a neukládá je v podobě tuků. „To ale neznamená, že byste po hodině ve fitku měli spořádat úplně cokoli, třeba dort se šlehačkou a kávu. Z nich si tělo stavební buňky neudělá a veškerá dřina vyjde skoro vniveč namísto toho, aby pomohla k formování postavy,“ podotýká trenérka Semrádová. Obzvlášť důležité je doplnit bílkoviny, které potřebujete k obnově porušených svalových vláken a tvorbě svalů. Ideální je libové maso nebo šunka.
    Autor: Shutterstock.com


  • Jezte i večer


    Jestliže jdete po cvičení spát dřív než za tři hodiny, stále platí, že je nutné večeřet, abyste předešli ranní únavě z nedostatku živin po noci, kdy tělo zvnějšku nedostalo „zdroje obživy“. Organismus musí zkrátka odpočívat a ne hladovět. Takže na rady typu Večer už nejezte, zapomeňte.
    Autor: Shutterstock.com


  • Každému, co jeho jest


    Optimální velikost porcí je u každého člověka odlišná a zároveň velmi důležitá – zdaleka neplatí pravidlo, že čím menší porce, tím rychleji zhubnete (tělo si pak ukládá látky na horší časy). Najezte se tedy tak, abyste se cítili plno v žaludku, ale ne přecpáno.
    Autor: shutterstock.com


Klíčová slova:  dieta, jídelníček, cvičení, hubnutí, sport
Diskuse ke článku
.