Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ženy potřebují cukr, zjistili vědci! Příliš masa je dělá nešťastné!

Dieta plná masa se zdá jako snadný nápad, jak zhubnout. S vaším zdravím může ale nepěkně zamávat!
21. srpna 2014 | 06:00

Pokud jste někdy zkoušela nějakou nízkosacharidovou dietu, sama víte, že vydržet ji déle než 14 dnů stojí obrovské sebezapření a výsledky nic moc. Přitom muži díky dietám plným masa hubnou bez nepříjemných pocitů a rychle. Víme proč!

„Důvodem je, ženské tělo si s extrémně nízkým příjmem sacharidů neumí poradit,“ říká izraelská dietologa Olga Raz. Na rozdíl od mužů, mají ženy v krvi poměrně nízkou hladinu serotoninu. Hormonu, který ovlivňuje pocit hladu. A právě sacharidy hladinu serotoninu zvyšují. Když jich máme nedostatek, jsme špatně naladěné a cítíme se hladové, i když jsme se vydatně najedly. Proto na ženy nízkosacharidové diety jako je třeba Atkinsova nebo Paleo v podstatě nefungují. „Naopak diety založené na kvalitních sacharidech obsažených v zelenině a celozrnných produktech mají u žen lepší výsledky než u mužů,“ doplňuje dietoložka.

Zdravá strava a hubnutí je jedním z nejčastějších předsevzetí. Tak co? Vydržíte to letos?
Autor: profimedia.cz

Muži hubnou snáze

Ostatně mužský metabolismus, funguje při snižování váhy nepoměrně lépe než náš. „Muži mají obvykle více svalové hmoty a jejich metabolismus pracuje o 10 procent rychleji, než ženský,“ říká doktorka Liz Applegate z Kalifornské univerzity. Studie dokazují, že běžným denním pohybem spalují muži až o 37 procent kalorií více než ženy. „Naopak ženské tělo je uzpůsobeno k ukládání tuku do rezerv a mateřství,“ dodává. Navíc ženský hormon estrogen má na svědomí ukládání tuku, především v oblasti břicha a hýždí.
Obě lékařky proto ženám vysoce proteinové diety nedoporučují. Za vhodnější považují diety založené na kvalitních sacharidech, to znamená vysokém množství zeleniny a naopak nižším množstvím tuků zejména z masa.