Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyzkoušejte chrámovou kuchyni! Pročistí tělo i mysl

Tahle gastronomie vyšla z nitra klášterů, aby si našla své čestné místo i na jídelníčcích restaurací.
16. srpna 2014 | 06:00

Kuchyně buddhistických mnichů zásobuje zdravím tělo i ducha – a je jednoduchá. Proto je stále oblíbenější v Jižní Koreji, u nejvíc psychicky vyčerpaného a stresovaného národa v Asii. Inspiruje vás?

Tahle gastronomie vyšla z nitra klášterů, aby si našla své čestné místo i na jídelníčcích restaurací. Je totiž jednoduchá a zdravá. Základem jsou jídla chudá na kalorie.

Zelenina a bylinky

Kromě několika málo receptů s mléčnými výrobky jde převáženě o vegetariánskou kuchyni, bez potravin živočišného původu. Hlavními ingrediencemi jsou listová a kořenová zelenina a bylinky. Nemůžete ale sáhnout po jakékoli zelenině, je v tom háček.

Zapovězená pětice

Není povoleno vařit s cibulí, šalotkou, pórkem, pažitkou a česnekem, protože ty podle buddhistické tradice patří k pěti pikantním zeleninám. „Říká se, že požívané za syrového stavu povzbuzují libido a ve vařeném stavu vyvolávají hněv a chamtivost,“ vysvětluje čtyřiapadesátiletý mnich Čong Mun, který tuto stravu propaguje už desítky let.

cibule
Autor: Shutterstock.com

Očista chrámové kuchyně

V době, kdy studoval žurnalistiku na buddhistické koleji, ho velice pobouřilo, když zjistil, že se ve chrámových kuchyních používá nejen šalotka a česnek, ale dokonce i umělá dochucovadla. Rozhodl se vrátit skutečné chrámové kuchyni její výsadní postavení a začal navštěvovat kláštery s nejvýznačnějšími kuchaři, aby sbíral jejich recepty. Před dvaceti lety otevřel instituci zasvěcenou kuchyni korejských chrámů a obklopil se mnichy a mniškami sdílejícími jeho názory. Aby propagoval „chrámovou kuchyni“, účastní se četných kulinářských programů v televizi a napsal několik knih, z nich se ta poslední dočkala už šestého vydání.

Kožní alergie zmizela, říká mnichova žačka

Třiačtyřicetiletá Čang Pang Sok říká, že jí kurzy vedené mnichem umožnily připravovat zdravější pokrmy pro její rodinu. „Začala jsem doma vařit to, co jsem se tu naučila, zvlášť pro svého syna, který trpí kožními alergiemi,“ vysvětluje. Díky tomu u něj alergie téměř vymizela.

Ani vy vegetariánským odlehčením jídelníčku nic nezkazíte, možná si ho ale bez uvedené zeleninové pětice těžko představíte. Ale třeba se vám vyplatí to zkusit. Jestli potřebujete zklidnit kůži… nebo myšlenky…

Autor: mac