Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyhýbáte se tukům, abyste zhubli? Děláte chybu!

Zdravé tuky, mezi které patří například olivový olej, vaše tělo potřebuje, jinak si koledujete i o zničené zdraví.
16. srpna 2014 | 06:00

Že ve snaze shodit nějaké to kilo jedete v nízkotučné dietě? Omyl! Zdravé tuky totiž potřebujete, jinak si koledujete i o zničené zdraví.

"Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu, přesto mají velké množství tukových zásob v těle, a to jak tuku podkožního, tak útrobního v oblasti břicha, který je nejvíce nebezpečný," uvádí výživový expert Martin Škába. Jeho slova potvrzuje i studie amerického lékaře Barry Searse, jehož tým se zaměřil na souvislost obezity a nedostatku omega-3 mastných kyselin neboli zdravých tuků. Které to jsou? Najdete je v rybách, oříškách, semínkách, olivách, avokádu, olivovém oleji a jsou pro naše tělo životně důležité.

Schovaný zánět

Vědci zkoumali stovku žen, z nichž polovině podávali během celých devíti měsíců vyšší dávky omega-3. Tyto ženy přibraly za celou dobu těhotenství kolem 10 kilogramů, což je normální zdravý nárůst hmotnosti. Ženy v druhé skupině často přibraly 20 až 25 kilogramů a po dalších vyšetřeních se zjistilo, že mají navíc v těle rozvíjející se skrytý buněčný zánět, u něhož zjistili přímou spojitost se zvýšenou konzumací rostlinných tuků.

Skrytý zánět je takový, který nebolí, tedy o něm ani nevíme, na rozdíl od klasického zánětu kloubů, šlach, svalů nebo kůže. "Tento druh zánětu jsme nazvali The secret killer (tichý zabiják), jelikož se projeví třeba až po těch dvaceti letech, ovšem jeho spojení se srdečními chorobami, rakovinou Alzheimerem a jinými chorobami je alarmující," varuje Barry Searse.

Co tedy způsobuje, že v těle vzniká zánět, tloustnete a rozvíjí se civilizační choroby? "Jedním z viníků je rozhodně zvýšená spotřeba omegy-6, což jsou běžné rostlinné tuky. Dále pak zvýšená spotřeba sacharidů, především těch jednoduchých, mezi něž patří sladkosti, džusy, pečivo, bílá mouka a tak dále. A v neposlední řadě pak snížená nebo žádná spotřeba omegy-3," vysvětluje výživový kouč Martin Škába s tím, že podobné testování jako v USA probíhalo i v České republice.

"Testovalo na přístroji In-body, jak poklesnou tukové zásoby při podávání těchto zdravých tuků. Testovaní byli jedinci, kteří měli zdravou stravu a pravidelný pohyb několikrát týdně, ale nedařilo se jim shodit tukové zásoby, hlavně v oblasti útrobního tuku. Výsledky byly velmi zajímavé. U všech testovaných se během měsíce výrazně snížilo množství tuku," podotýká Martin Škába.

A jak tedy docílit zhubnutí a zároveň se vyvarovat poškození zdraví? "Ideální je omezit potraviny s jednoduchými cukry, rostlinné tuky a zvýšit příjem tuků zdravých," uvádí Martin Škába.

Autor: bla