Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dietní potraviny, po kterých nakynete

  • Myslíte si, že jíte dietně, ale váha neklesá? Možná děláte nějakou chybu.
    10. srpna 2014 | 06:00

    Snažíte se neustále zhubnout, ale ono to pořád nejde? Už jste vyzkoušeli snad úplně všechno, nejíte sladké, ale váha se pohnula pouze o několik deka? Víme, jak je to možné! Známe potraviny, které vám v hubnutí mohou bránit!

  • Rýžové a kukuřičné chlebíky

    Rýžové chlebíčky zdaleka nejsou neškodné
    Autor: Shutterstock.com
    Rýžové nebo kukuřičné chlebíky si možná dáváte s pocitem, že po nich nepřiberete. Ale pozor. Existuje pojem jako je glykemický index. Jednodušeřečeno je to číslo udávající rychlost vstřebatelnosti cukrů z dané potraviny do těla. Rýžové a kukuřičné chlebíky mají vysoký glykemický index, takže se v těle rychle „přeměňují“ na tukové zásoby. To určitě nechcete, proto je musíte jíst se zeleninou a s bílkovinami.

  • Příliš soli

    Se solí je třeba šetřit
    Autor: Shutterstock.com
    Většina z nás používá sůl ve velké míře. Nejenom pro vaření, ale jíme i potraviny s vysokým obsahem sodíku. Jsou to hlavně uzeniny, tvrdé i tavené sýry, instantní polévky, slané pochutiny, minerální vody apod. Díky sodíku dochází k zvýšenému přesunu vody do mezibuněčných prostor. Nepřibíráte tuk, ale hmotnost se zvyšuje. U mnoha žen to je i několik litrů vody v těle navíc, tím pádem i o několik kilogramů víc.

  • Káva, káva a zase káva

    Více jak dvě kávy denně škodí
    Autor: shutterstoclk
    Kdo za den vypije víc než dva šálky, zvlášť pokud si ji dává s mlékem, může zmást svůj žaludek – cítíte se pak stále trochu sytí a trochu hladoví, což vede k tomu, že snadno opomenete na nutnost pětkrát denně pravidelně jíst. To svádí k vynechávání svačin, což se pak projeví velkým hladem navečer a večer, kdy už byste tolik jíst neměli.

  • Lepek

    Lepek nedělá dobře i zdravým lidem
    Autor: scoom
    Téměř 30 procent dospělých trpí alergií na lepek. Ale průzkum, provedený u těch, kteří lepek normálně užívat mohou, ukázal, že způsobuje zvýšenou únavu, bolesti kloubů a zažívací problémy. A právě problémy s trávením mohou způsobit stagnaci hmotnosti, nebo dokonce přibývání na váze. Proto, ač nejste na lepek alergičtí, se mu pokud možno vyhýbejte.

  • Jídlo bez příloh

    Vynechávat přílohy se nevyplácí
    Autor: Shutterstock.com
    U žen je velice běžné, že nejedí přílohy. Často si dávají jen saláty, občas maso nebo sýr se zeleninou. Když nejíte přílohy, které jsou zdroji sacharidů, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, quiona, čočka, fazole, cizrna nebo pečivo, dochází k tomu, že tělo využívá energie z tukových zásob, ale zároveň se silně zatěžuje a ničí, „pošramotí“ se metabolismus a civilizační choroby se přiblíží mílovými kroky. A po čase bude docházet k mnohem silnějšímu nabírání tukových zásob díky tomu, že je tělo „podvyživené“.

  • Nízký příjem vitamínů

    Nedostatek vitamínů může mít za následek zvýšenou chuť k jídlu
    Autor: Shutterstock.com
    Když máte dostatek vitamínů, míváte nižší chuť k jídlu a tolik se nepřejídáte. Pokud se tělu živin nedostává, může mít podvědomou snahu, aby je získalo, a proto nás nutí jíst.

Autor: Zuzana Macková
Klíčová slova:  dieta, glykemický index, sacharidy, káva, sůl, hubnutí
Diskuse ke článku
.