Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Touha po sladkém? Nemusí být, když budete chtít

Kdo by odolal lahodné čokoládě....
2. srpna 2014 | 06:00

Ráno ke kávě kobliha, po obědě dortíček a pak ještě něco dobrého po večeři? Že vás pořád honí mlsná a vy ne a ne se jí zbavit? Víme!

To, že máte často chuť na sladké, může mít hodně důvodů. Pomineme-li, že byste mohla být těhotná, nebo jste absolvovala náročnou fyzickou zátěž, jsou dva faktory, které za to mohou: stres a nevyvážený jídelníček. „Mezi zásadní chyby v jídelníčku patří nízký energetický příjem během dne, konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, nízký příjem bílkovin a zeleniny a obecně celková nevyváženost jídelníčku,“ říká expertka na výživu Ing. Iva Veselá z poradny Food Life.

Pravá čokoláda by měla mít alespoň 35 % kakaa (mléčná 25 %). Jenže regály jsou plné levných náhražek, které si říkají pochoutka a kakaa mají méně než 8 %.
Autor: Dana Kolářová, Tomáš Vrbenský

Dopřejte si!

Zkrátka možná jíte příliš málo a pak to zaháníte sladkým nebo ovocem, tedy zdroji cukru. Nebo nejíte pravidelně, máte malé porce a večer byste hlady vybílila spíž i ledničku dohromady. A přesně tohle je pro vaši snahu chutím nepodléhat špatná cesta. Jak se tomu vyhnout? „Především snídejte a mějte svačiny,“ uvádí koučka životního stylu Aneta Procházková. „Snižovat jídlo byste měla ne na začátku dne, ale na konci, i proto je potřeba mít snídani pořádnou,“ doplňuje odbornice.

Ráno jezte jako královna

Přesně snídaně je i čas, kdy si můžete dopřát sladkého, co hrdlo ráčí: od teplých špaldových, ovesných, pohankových kaší, celozrnných koláčů až po cereální palačinky. Přidáte-li si na ně, kvalitní tuky v podobě nesolených ořechů, dosladíte třeba datlovým sirupem a ovocem, máte zdravou snídani hotovou. Díky ní vás pak po obědě, nebo i později nebude přepadat touha na čokoládový dort.

Podstatné tedy je, aby vaše i další jídla dne byla vyvážená (bílkoviny, sacharidy, tuky) a ne příliš malá. Po dojedení byste měla mít pocit tak akorát plného žaludku. Ani přeplněného, ani nenajedeného. To, že jíst máte v pěti až šesti porcích za den, pro vás není asi nic nového.

Na stres kompenzaci
Poznejte, jaký jste typ jedlíka podle vašich emocí.
Autor: Profimedia.cz

To, že v důsledku stresových situací, často saháme po čokoládě, či jiném nervy obalujícím jídle, je známá věc. Pokud vás to potkává často, zkuste se poohlédnout po nějakém způsobu, který vám stres kompenzuje. Ať je to procházka, lekce jógy, meditace, tancování, plavání, box… Při pravidelné činnosti, která vás dokáže stresu zbavit, zklidnit vás, se i vaše tělo dostane do pohody a nebude po vás chtít dávky cukru.

Stejně tak si najděte trik, který vás zachrání i přímo ve stresové situaci. Někomu stačí vyběhnout do lesa nebo se zavřít v místnosti a vyřvat se či bouchnout do stolu. Jinému pomáhá dvacet dřepů, nebo naopak klidně dodýchávat a počítat do třiceti…

Zkrátka jedno s druhým souvisí, nenechte, aby vás životní situace dohnaly do stavu, kdy budete ještě k tomu všemu neskrojena se svým tělem. Vždyť ani chutě na sladké nemusíte mít, když budete chtít.

Autor: bla