Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nová dieta hvězd: Hubněte jen dva dny v týdnu!

...
17. července 2014 | 06:00

Nová „zázračná“ dieta Fast Diet si získala srdce řady celebrit mimo jiné i modelky Mirandy Kerr či britského herce a představitele Sherlocka Holmese Benedicta Cumberbatche. Spočívá v tom, že dva dny v týdnu držíte částečný půst a zbylé dny jíte, co chcete.

Základní myšlenka je prostá. Dva dny v týdnu necháváte tělo odpočinout od jídla a trávení a servírujete mu jen lehkou stravu s denní energickou hodnotou kolem 500 kcal. Zbývající dny můžete jíst podle libosti.

Silná vůle není třeba

Autor diety Dr Michael Mosley slibuje, že budete –li dodržovat doporučené postupy můžete tímto způsobem shodit 0,5 až 1 kg týdně. Podotýká, že většina lidí není schopna dodržovat přísný dietní režim déle než týden, což jeho systém eliminuje. Dva dny se krotit, zvládne každý, bez ohledu na to, jak má silnou vůli.

Dietní dny

V dietní dny budete především na salátu
Autor: Shutterstock.com
 V dietní den nesmíte zapomenout na dostatek tekutin. Je dobré být aktivní (např. chodit více pěšky, po vlastních do schodů nebo se jít proběhnout). Vaše jídlo by mělo settávat především z ovoce a zeleniny a proteinů.

Hladu se nevyhnete

Je třeba se připravit na pocit hladu, minimálně zpočátku, neboť omezení energetického příjmu u žen na cca 500 kcal a u mužů na 600 kcal je opravdu razantní a v podstatě se rovná půstu. Na druhé straně vám to dvakrát týdně neublíží, ostatně lékaři již celá staletí pravidelný jednodenní půst doporučují.

Dietní menu sestavíte snadno

Nová dieta hvězd si získala i představitele Sherlocka Holmese Benedicta Cumberbatche
Autor: shutterstock

Stačí si na den nakoupit dostatek zeleniny, nějaká vlce, upravená bez tuku a třeba libové maso. Doporučené jsou saláty s netučnými dresinky, se sýrem feta, grilované ryby, jogurty a další potraviny s nižší energetickou hodnotou. Nutno podotknout, že léto je k vyzkoušení této diety naprosto ideální. Nejen kvůli velkému výběru zeleniny, ale také díky horkému počasí, v němž máte obvykle na lehké jídlo chuť sami od sebe. Navíc studie na dobrovolnících s nadváhou ukázala, že za krátký čas neměli její účastníci potřebu se přejídat ani ve dnech, kdy mohli jíst podle libost. Zkrátka si nenásilně osvojili zdravý životní styl.