Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Quinoa! Dietní tajemství celebrit. Sází na ní i Jennifer Aniston!

12. července 2014 | 06:00

Krásky jako Jennifer Aniston, Kate Pery, Kate Moss nebo Blake Lively - ty všechny podlehly kouzlu superpotraviny jménem quinoa. Tato bezlepková pseudoobilnina je dietním hitem i spásou alergiků. Vyzkoušejte ji také.

Jihoamerická quinoa (česky merlík chilský) dobývá svět také díky pomoci slavných ambasadorek. Od VIP trenérek a dietních poradkyň až po zástupy hereček a zpěvaček. Ti všichni hlásají do světa: „Quinoa je zázrak!“

Obilnina bez lepku

A v čem je její kouzlo? Ačkoli je využívána převážně jako obilovina, patří do skupiny pseudoobilovin, tudíž neobsahuje lepek a je tedy vhodná pro nemocné celiakií a všechny dietáře přesvědčené o škodlivosti lepku. Má také nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu.

Nutriční bomba

Vedle luštěnin je považována za nejlepší zdroj rostlinných bílkovin a současně i vlákniny. Kromě toho obsahuje mnoho vitamínů, je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku) a základních aminokyselin, které v jídelníčku postrádají především vegetariáni. Quinoa existuje ve třech druzích. Nejčastěji bílá s jemnou máslovou chutí podobnou rýži. O něco křupavější je červená a černá s výraznější oříškovou příchutí, která je vhodná na dochucení salátů. K dostání je v obchodech se zdravou výživou cca od 55 Kč za 300 g. 

Chuťový chameleon

Další výhodou quinoi je, že především bílá se chuťově přizpůsobí ostatním ingrediencím. Lze ji tedy snadno připravit jako sladké i slané jídlo. Například Kate Moss pravidelně snídá místo ovesné kaši z quinoi s ovocem. Kate Perry nedá dopustit na kombinaci quinoi s grilovaným chřestem. Jennifer Aniston si zase během natáčení seriálu Přátelé oblíbila salát z quinoi, rajčat, okurky a avokáda, který zasytí a zároveň nemá zbytečné kalorie. Proto miluje quinou také herečka Blake Lively, která v minulosti okouzlila Leonarda Di Capria. „Vždycky, když mám pocit, že už se nevejdu do šatů, jím týden quinou a hned se cítím lépe,“ přiznává.