Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zapomeňte na lepek, slavné krásky bez něj zázračně hubnou

3. července 2014 | 09:36

Alergii na lepek má stále více žen. Tedy jen na oko, většina totiž hubne bezlepkovou dietou stejně jako slavné herečky Gwyneth Paltrow a Rachel Weisz, či Lady Gaga, Victoria Backham nebo Geri Halliwell.

Podle dietních návyků světových celebrit, ale stále častěji i běžných žen, by se mohlo zdát, že čelíme celosvětové epidemii celiakie, tedy alergie na lepek. Přitom ve skutečnosti trpí touto poruchou jen zhruba procento populace.

Lepek - blokátor hubnutí

Vyřazení obilných (pšeničných, ovesných a žitných) produktů z jídelníčku je však jedním z nejmódnějších dietních trendů. Ukazuje se totiž, že přesto, že nemáte žádné zásadní zdravotní problémy, lepek zabraňuje mnoha lidem zhubnout. Tedy, že určitou přecitlivělost má na lepek mnohem více lidí. Třeba jako herečka Gwyneth Paltrow, která o bezlepkové dietě dokonce napsala knihu. "Celá naše rodina je na lepek přecitlivělá, syn trpí ekzémy, a tak jsem to začala brát vážně," vysvětluje, co ji k tomu vedlo. Z jídelníčku své rodiny však na doporučení výživového specialisty vyřadila i kravské mléko a cukr. "Cítím se skvěle, ale přiznávám, že na chleba a sýr mívám ukrutnou chuť."

Bez mouky jdou kila dolů

Navíc potraviny obsahující mouku mají zkrátka více kalorií než jejich bezlepkové varianty. Řada dnes populárních diet proto mouku zakazuje v jakékoli podobě. Kromě klasické medicínské bezlepkové diety s obilninami nepočítá i paleo dieta či módní dash dieta. Výrazně obilné sacharidy omezuje i Dukanova či známá Atkinsonova dieta. Bezlepková strava je navíc na první pohled jednoduchá. Stačí eliminovat vše, v čem je obsažena mouka, a to jak pšeničná a ovesná tak žitná. To znamená vzdát se většiny běžného pečiva, sladkostí, těstovin a či potravin zahušťovaných moukou (to josu například i některé uzeniny a omáčky).

Zrádná jednoduchost

Není tedy divu, že její příznivci ztrácejí přebytečné tuky, neboť výrazně snižují kalorický příjem. Sacharidy však organismus potřebuje. Proto je musíme něčím nahradit, což je nevětším úskalím této diety. Bezlepkové pečivo je stále poněkud nedostatkové a proto hrozí, že je dietář zcela vyloučí a nahradí bílkovinami a tím velkým množstvím tuku.

Nedostatek sacharidů, které jsou v potravinách s lepkem obsaženy pak mám navíc a následek především únavu, pocit hladu a také jojo efekt. Podle výživových poradců navíc při dodržování zásad zdravé výživy z občasného kousku bagety či trochy mouky v omáčce nikdo neztloustne.