Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Revoluční dieta podle amerického lékaře: Stačí pouze vynechat pšenici!

Vynechání pšenice z našeho jídelníčku nám může zásadně změnit život k lepšímu.
6. června 2014 | 06:00

Naprosto jednoduchý způsob, jak se zbavit přebytečných kil a zlepšit životasprávu. Stačí, abychom z jídelníčku odstranili jednu jedinou složku, a to pšenici. Podle amerického lékaře Williama Davise může za jednu z civilizačních chorob, tedy za obezitu, právě tato obilovina. 

Možná jste v posledních týdnech také zaregistrovali slovní spojení „pšeničné břicho". Ten začal používat americký lékař William Davis jako výraz pro nafouknuté vyboulené břicho, jež je způsobeno konzumací potravin vyrobených ze pšenice. To, že se z této obiloviny, která se pěstuje už desetitisíce let, stal nepřítel, je v důsledku nejrůznějších genetických úprav. Během nich se zcela změnila struktura lepku.

Pšeničná jídla vyvolávají produkci inzulínu, který má na starosti ukládání tuků. To je právě příčinou přibírání na váze i během těch krutých dnů, kdy frčíme na dietě, chodíme běhat a odpíráme si každou sebemenší sladkost. A právě protože pšenici přehlížíme, roste nám ono pšeničné bříško.

Pšenice
Autor: Profimedia.cz

Menší břicho a lepší spánek

Doktor William Davis považuje pšenici za drogu, na kterou jsme si získali během posledních třiceti let závislost. Proto zbavení se jí bude bolestivé a pro mnohé nepředstavitelné. Pokud ale podstoupíme tuto detoxikaci, tělo nám bude vděčné a velmi pozitivně se to podepíše mimo jiné na naší váze, která půjde rapidně dolu.

Tento „jed" má ale mnohem více neblahých účinků, než je pouze velké břicho. Podle Davise se lidem, kteří ze svého jídelníčku odstranili pšenici, zlepšila nálada, začali se lépe soustředit a celkově se jim zlepšil i spánek. To vše pouze po pár týdnech.

Horší než stolní cukr

Dovedete si představit život bez pšenice?
Autor: Profimedia.cz

Nezdravost výrobků z pšenice dokládá na jednoduchém příkladu. Celozrnný pšeničný chléb zvyšuje krevní cukr stejně, nebo více než běžný stolní cukr. Proto svým pacientům diabetikům poradil vynechat z jídelníčku tuto obilninu a výsledky byly pozitivní. „Až na vzácné výjimky to dopadlo tak, jak jsem čekal: krevní cukr opravdu poklesl z diabetického pásma na normální hodnoty. Mnoho pacientů zhubli o deset, patnáct i dvacet kilo," uvádí ve své knize Život bez pšenice.

Fakt, že tato revoluční dieta funguje, potvrzuje i několik příběhů skutečných pacientů, kteří se zbavili své „závislosti" na pšenici a během několika týdnů viditelně zhubli. Nesmíme ale opomenout fakt, že jakmile se jednou vzdáte pečiva a ostatních jídel spojených s touto obilovinou, už nikdy se k němu nemůžete vrátit.

Stejně tak, jako jdou bez pšenice kila dolů, jdou s pšenicí i nahoru. Proto rozhodnutí, že svůj život strávíte bez této obiloviny, musí být jednou pro vždy definitivní. Doktor přirovnává návrat k obilovině stejný, jako u lidí závislých na drogách. Jakmile se jednou opět zakousnete do křupavé houstičky, není cesty zpět. „Viděl jsem lidi, kteří přibrali patnáct, dvacet, dokonce i pětatřicet kilo, než se jim to podařilo zarazit," vypráví ve své knize.

To, že se dá žít a normálně fungovat i bez pšenice, dokazuje autor v knize na mnoha receptech. Níže je na ukázku popsaný recept na jablečno-ořechový chleba. Více tipů, stejně jako seznam všech potravin obsahující pšenici, najdete v knize Život bez pšenice.

Jablečno-ořechový chleba

Budete potřebovat:

2 hrnky mletých mandlí

1 hrnek sekaných vlašských ořechů

2 polévkové lžíce mletého lněného semínka

1 polévková lžíce mleté skořice

2 čajové lžičky prášku do pečiva

1/2 čajové lžičky jemné mořské soli

2 velká vejce

1 hrnek neslazeného jablečného pyré

1/2 hrnku oleje z vlašských ořechů, extra panenského olivového oleje, rozpuštěného kokosového oleje nebo rozpuštěného másla

1/4 hrnku zakysané smetany nebo kokosového másla

Posup:

1. V míse smíchejte mleté mandle, vlašské ořechy, mleté lněné semínko, skořici, prášek do pečiva a sůl.

2. V odměrce smísíte vejce, jablečné pyré, olej a zakysanou smetanu či kokosové mléko. Směs nalijte na suché ingredience a a důkladně promíchejte. Pokud bude dostatečně hustá, přidejte jednu až dvě polévkové lžíce kokosového mléka.

3. Těsto namačkejte do formy a pečte přibližně 45 minut. Když do něj píchnete párátkem, musíte ho vytáhnout suché.

4. Po vyndání z trouby nechte chleba ještě 20 minut vychladnout a teprve poté ho vyjměte. Nakrájejte na plátky a podávejte.  

Autor: maš