Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Řecká balzamika – moderní ingredience pro vaše vaření

26. května 2014 | 16:13
Prezentace klienta |

Balzamikové krémy Kalmáta Papadimitriou jsou vynikající pro dotažení vašich kulinárních výtvorů. Výborně dochutí maso, saláty a dokonce i dezerty.

Recepty s využitím této řady výrobků připravil pro sezonu 2014 majitel a šéfkuchař řecké restaurace Kavala, Ioannis Asarlidis. Využil v nich ingredience u nás běžně dostupné – kromě řady Kalamáta Papadimitriou, je to např. sýr feta, jogurt, jehněčí nebo kuřecí maso, kapary, olivy, cukety, lilek, jahody apod. Příprava většiny pokrmů je jednoduchá a rychlá, Ioannis Asarlidis říká: „Mám rád jídla, která se dají připravit jednoduše a rychle. Hlavně v létě chcete být přece raději venku u vody, než trávit hodiny v kuchyni.“ Jak Ioannis vaří tyto recepty se můžete podívat zde.

U nás seženete čtyři řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou – bílý, tmavý, bílý s příchutí citronu a pomeranče, a tmavý s fíkovou příchutí. K dostání jsou praktické v plastové lahvičce o obsahu 250 ml a koupíte je v téměř všech větších supermarketech. Dalším výrobkem této řady je balzamikový ocet.

Tip:

V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk, takže ti, co hlídají kalorie se nemusejí bát balzamika využít.

Řecké balzamikové krémy jsou vhodné k přípravě čerstvých salátů, marinování masa, k dochucení omáček, ozvláštnění dezertů, např. zmrzliny, a k dekorativnímu zdobení talířů. Balzamikové krémy představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Krémy mají hustou konzistenci a vyváženou chuť. Jako tip na využití balzamikových krémů vám přinášíme recept na tatarák z hovězí svíčkové na řecký způsob s balzamikovým krémem Kalamáta (moscharisio tartar greek style):

Ingredience na 1-2 porce:

100 g hovězí svíčkové

1 polévková lžíce najemno nakrájených sušených rajčat

1/2 kávové lžičky římského kmínu

1 malá nadrobno nakrájená fialová cibule

1 čajová lžička Balzamikového octa Kalamáta

2 polévkové lžíce tmavého Klasického balzamikového krému Kalamáta

2 polévkové lžíce olivového oleje

20 g fety

sůl, pepř

Ostrým nožem nakrájíme velmi tenké plátky masa. Plátky nakrájíme na tenké proužky a ty dále sekáme nožem, až vznikne jemně nasekaná masová hmota. Fetu dáme do misky s olejem a balzamikovým krémem a rozmačkáme. Fetu a všechny zbývající ingredience přidáme k masu a důkladně promícháme. Podáváme na grilovaném chlebu.

Další recepty a tipy na využití řeckých balzamik najdete na www.papadim.com/cs nebo na Facebooku.

Dobrou chuť!