Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Extra dieta pro Češky: Míň knedlíků, víc pohybu

Chcete být štíhlá? Chce to pohyb!
17. dubna 2014 | 06:00

Jedeme ve stravovacích modelech našich babiček. Česká klasika plná knedlíků, omáček a koláčů je super, jenže kvůli ní kyneme jako tradiční buchty. Na rozdíl od našich předků se totiž skoro vůbec nehýbeme. 

...
Autor: Profimedia.cz
Odborníci na výživu nám to vtloukají do hlavy každý den. Snídejte, jezte pět menších porcí a pravidelně, hodně pijte, víc sportujte. O tom, jak se správně stravovat, by mohla přednášet většina z nás – dietářek. Teorii máme sice v malíčku, ale praxe vypadá trochu jinak.

Drsná realita

„Češky nesnídají, obědvají nejčastěji velmi kalorická jídla, která ovšem zhltnou v průměru za třináct minut. Nejvíce pochutin si nechávají na „pohodový“ večer. Zhubnout touží 73 % z nich, šest z deseti pak drží opakovaně dietu, s níž se zpravidla po jo-jo efektu dostanou na ještě vyšší váhu,“ sype ze sebe nejnovější statistiky Filip Degl ze společnosti KetoFit, která si nechala udělat velký průzkum.

Nemůžeme jíst jako babičky

Problém je, že jsme po našich předcích podědily špatně stravovací návyky. „České ženy dělají chyby v podobě konzumace slazených nápojů, knedlíků a mnoho dalších prohřešků, které zdědily po fyzicky mnohem aktivnějších rodičích a prarodičích. Ačkoliv se od nich postupně osvobozují, životní tempo a změny ve společnosti jsou rychlejší. Nestíhají se přizpůsobit, a tak se často dostanou na takovou váhu, že ze zoufalství začnou držet nesmyslné diety. Jenže ty nadělají více škody než užitku,“ říká Filip Degl.

...
Autor: Shutterstock
Dietový masakr

Vyzkoušely jsme spoustu nesmyslných diet. Od té, kdy se směla jíst jen zeleninová polévka, přes vajíčkovou po banánovou. A tyhle nesmysly opravdu pomůžou na chvíli zhubnout, ale kromě jo-jo efektu způsobují odvápnění kostí, oslabení chrupavky, zhoršení zraku, ztrátu důležitých vitaminů, minerálů a živin.

Co je tedy správně?

Je to naprosto jednoduché. Ideální je jíst pravidelně, snížit příjem sacharidů na minimum, přidat bílkoviny a hlídat si vitaminy. Samozřejmě se mnohem víc hýbat. Je na vás, jestli o zdravém stravovacím principu budete jen mluvit, nebo se ho naučíte žít. 

Autor: MAJ