Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dejte tělu zelenou: Hubněte se zelenými fazolkami

Zelené fazolky nejen skvěle chutnají, ale dá se s nimi s úspěchem hubnout.
14. dubna 2014 | 15:00

Dejte svému tělu zelenou a nejlépe tu fazolovou. A začnete hned dnes na zelený čtvrtek! Fazolové lusky jsou jednou z nejzdravějších zelenin, které do svého jídelníčku můžete zařadit, a navíc se s nimi skvěle hubne. Zkuste naši dietu na tři dny a buďte fit dříve, než se zase vrátí teplé počasí.

Zelené fazolky jsou nízkokalorickou potravinou. Jeden šálek zelených lusků obsahuje pouze 37 kalorií ale naopak 4 g vlákniny, díky čemuž dokáží skvěle zahnat hlad. Jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, které naše tělo po zimě tak zoufale potřebuje.

Vitamín K
Zelené fazolové lusky obsahují vitamín K, který napomáhá regeneraci a hojení ran. Zvyšuje také vstřebávání vápníku čímž prospívá kostem a kloubům.

Vitamín C
Vysoký obsah vitamínu C se bude našemu tělu hodit zvláště teď na jaře, kdy je oslabené a hrozí mu časté nákazy. Jeho antioxidační vlastnosti zlepšují imunitní systém a také snižují cholesterol v krvi.

Zelené fazolky
Autor: Shutterstock.com
Mangan
Zelené fazolky jsou bohatým zdrojem manganu, který je úspěšným bojovníkem proti PMS, špatné náladě a depresím. Napomáhá tělu lépe vstřebávat vitamín B a E nebo hořčík.

Vitamín A
Dalším důvodem, proč jíst zelené fazolky, je jejich obsah vitamínu A. Tento antioxidant napomáhá snížit cholesterol v krvi, ale také zlepšuje vzhled pleti a regeneraci kožních buněk, dá se o něm tedy mluvit, jako o vitamínu krásy.

Jak zhubnout se zelenými fazolkami

Snídaně: Připravte si na másle vaječnou omeletu s pokrájenými zelenými fazolkami a čerstvou bazalkou. 

Svačina: Ke svačině si dejte čerstvé fazolové lusky s dipem z nízkotučného jogurtu, do kterého nasekejte čerstvý kopr. Osolte, opepřete a přidat můžete také stroužek česneku.

Oběd: O polední pauze vás skvěle zasytí zeleninový salát s fazolkami. Připravit si můžete svůj oblíbený salát, do kterého přidejte syrové nebo na másle opečené fazolky. Doplnit můžete vařeným vajíčkem, tuňákem nebo kuřecím masem a dipem z nízkotučného jogurtu a čerstvých bylinek.

Zelené fazolky nejen skvěle chutnají, ale dá se s nimi s úspěchem hubnout.
Autor: Shutterstock.com
Svačina: Místo dezertu si ke svačině dejte opět zelené fazolky a k nim si tentokrát připravte hořčicovo-medový dip, který zažene nezřízenou chuť na sladké.

Večeře: K večeři si připravte plátek kuřecího masa s restovanými fazolkami a estragonem.