Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co vám chce tělo naznačit, když máte chuť na "prasárny"?

  • Chuť na sladké nemusí být pouze váš rozmar
    21. března 2014 | 12:00

    S těhotenskými chutěmi se člověk může poměrně snadno smířit. Co když vás ale honí mlsná i když těhotná nejste? Většina lidí tyto chutě považuje pouze za špatný návyk a snaží se je ignorovat. Faktem ale je, že právě nezvladatelnými chutěmi na různé druhy potravin se vám tělo snaží něco naznačit.

  • Chuť na sladkosti

    ...
    Autor: Shutterstock
    Vztah mezi ženou a sladkostmi je často trvalejší a vášnivější, než mezi ženou a mužem. Vyrovná se mu snad jen vztah mezi ženou a jejími botami. Když ale odhlédneme od toho, že čokoládu a nejrůznější dortíky prostě milujeme, pokud máte chuť na sladké častěji, než je zdrávo, snaží se vám tělo  naznačit, že máte zoufalý nedostatek cukru.

    Výkyvy v hladině krevního cukru jsou tou nejčastější příčinou, proč nás honí mlsná. V každém případě se ale zobnutím čokoládového bonbónu či sladkého koláče dostáváte do začarovaného kruhu. Hladina krevního cukru se vám po této svačince sice prudce zvedne, ale za chvíli podobně prudce klesá. A nastává další chuť na sladké. Za chvíli si tak na cukru vypěstujete bez nadsázky závislost.

    Řešení: Pokud potřebujete "nakopnout" cukrem, místo sladkostí sáhněte po ovoci, které je bohaté na vlákninu, abyste hladinu cukru v krvi udržovali v rovnováze. Nejlepšími pomocníky jsou v tomto ohledu banány a jablka.

  • Cuť na chleba a těstoviny

    ...
    Autor: shutterstock.com
    V tomto směru platí jednoduché pravidlo - pokud máte nedostatek sacharidů, začne tělo naznačovat chuť na sacharidy. Proto byste při nízkosacharidové dietě doslova vraždila pro krajíček chleba.

    I přestože jsou nízkosacharidové diety typu Atkinsova nebo Paleo stále populárnější, tělo potřebuje určitou dávku sacharidů, aby mělo z čeho vyrábět energii. Při jejich nedostatku tedy nejen že máte nutkavou chuť sníst balíček (klidně syrových) špaget, ale také se cítíte neustále unavená a podrážděná.

    Řešení: Namísto vyloučení sacharidů, které často vede jen k tomu, že selžete a ve slabé chvilce zdoláte půlku Šumavy, volte pečivo a těstoviny z celozrnné mouky, nebo rýži natural. Mají vyšší obsah vlákniny a tělo je tráví pomaleji, takže vám udržují hladinu cukru v krvi v rovnováze.

  • Chuť na fast food

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Touha po hranolcích, hamburgerech nebo pizze je jedna z těch, kterou zažil snad úplně každý. Podle nejnovějších výzkumů vám ale po každém jídle z fast foodu vyskočí BMI o 0.03 body, což je podstatně vyšší číslo, než bychom si přáli.

    Proč máte chuť na fast food? Jednoduše proto, že jste na něm závislí. Podle dietologů je totiž jídlo v řetězcích tohoto typu sestaveno, vyráběno a dochuceno přesně tak, abyste si ho dávali čím dál častěji.

    Řešení: Dejte si odvykací kůru. Je to smutné, ale faktem je, že abyste se zbavili chuti na jídla z fast foodu, budete ji muset prostě ignorovat a přestat v řetězcích rychlého občerstvení nakupovat. Uvidíte, že jakmile začnete ztrácet kila, která jste díky konzumaci těchto "dobrot" nabrali, odoláte mnohem snadněji.

  • Chuť na kávu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jste totálně "nepoužitelní", pokud nezačnete ráno svým oblíbeným kafíčkem a už při usínání se na něj těšíte? Gratulujeme, začínáte být závislí na kofeinu! Kofein je totiž látkou, která aktivuje ve vašem mozku receptory, které nás dělají bystřejšími, tedy alespoň na chvíli. Mozek se pak jen těžko smiřuje s faktem, že by měl nějakou práci dokázat i bez této stimulace a logicky tak přichází chuť na kávu.

    Naštěstí ale není odvykání kofeinu tak náročné, jako zbavení se závislosti například na nikotin. Stačí totiž pouhé 4 dny, abyste si dokázali představit svůj život bez kávy.

    Řešení: Odvykejte pomalu. Namísto třech káv denně si dejte jen jednu, nebo pijte zelený čaj, který je navíc pro tělo velmi prospěšný. Závislost na kofeinu totiž vašemu tělu vůbec neprospívá a může vést k vyššímu krevnímu tlaku a naopak snížení chuti na sex. A k tomu, abyste se ráno probrali, vám stejně dobře jako šálek espressa pomůže vypít dostatek vody předchozí den. Prosté, že?

  • Chuť na slané

    ...
    Autor: Profimedia.cz
    Chuť na slané je velmi přirozená. Sůl totiž používáme hlavně proto, abychom běžně konzumovaným potravinám dodali lepší, nebo alespoň nějakou chuť. Když vás ale přepadne chuť na slané každý den, je na čase položit si pár otázek: Kolik hodin denně jste v průměru za poslední týden naspali? Jíte pravidelně, nebo máte dvě porce jídla denně a zbytek hladovíte?

    Chutí na slané se nám tělo snaží dávat najevo celkovou únavu a vyčerpanost organismu. Naznačuje ale také zvýšenou hladinu stresu, kterou už není ochotné zvládat.

    Řešení: Namísto toho, abyste se snažili tělu dodat energii a vyváženost v podobě doplňků stravy a nejrůznějších minerálů, snažte se zase naběhnout na zdravý režim. Spěte minimálně 7 hodin denně a snažte se jíst alespoň 4 porce jídla denně. Stres zahánějte sportem, meditací nebo chvílí pravidelného, hlubokého dýchání.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.