Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Asijská dieta: Vsadila na ní i Jessica Alba

Jessica Alba vsadila na asijskou dietu.
1. února 2014 | 13:00

Když herečka a zpěvačka Jessica Alba (32) hledala tip, jak po porodu dcery Heaven shodit kila, vsadila nakonec na asijskou dietu a už u ní zůstala.

Asijská dieta, která je známá už od 6. Století, vám pomůže nejen zhubnout, ale také by měla zlepšit funkci imunitního systému a zažívání.

7 pravidel asijské diety

1. Nepijte studené nápoje
Jestli se neobejdete bez studeného nápoje ke každému jídlu, ve kterém navíc plavou kostky ledu, pak se při této dietě budete muset trošku přemoci. Omezením tekutin během jídla zrychlíte práci trávicích enzymů, tím i trávení a rychlejší odvádění toxinů z těla. Místo toho si půl hodinky před jídlem a půl hodiny po jídle, dejte vlažný zelený, jasmínový nebo bílý čaj.

Jessica Alba a její pouzdrové šaty.
Autor: Profimedia
2. Vsaďte na polévku
Asijská kuchyně se neobejde bez polévek, které jsou velice výživné a plné vitamínů, živin a zlepšují trávení.  Nemusíte si ji dát hned celý kotel, stačí půl šálku polévky jako předkrm, svačina nebo dokonce snídaně a věřte, že vám bude skvěle. Většina asijských polévek je z masa, čerstvé zeleniny a čerstvých bylinek. Zelenina je do polévky přidávána až nakonec, aby byla jen tzv. „Na skus“, a díky tomu neztrácí vitamíny.

3. Jezte hodně zeleniny
Jídelníček během asijské diety by měl obsahovat až ¾ zeleniny, vynechat byste měli klasické brambory, které jsou plné škrobu, ty vyměňte za sladké brambory. Do jídelníčku zařaďte ředkvičky, čekanku a také čerstvé bylinky, jako je koriandr.

4. Jezte často malé porce
Zapomeňte na velké porce, které si na talíř naložíte dvakrát za den. Během asijské diety se jí malé porcičky, ale zato vlastně pořád. Pořiďte si malé mističky, malé talířky a také hůlky, díky kterým budete jíst opravdu pomalu a všechny chuťové variace si budete moci vychutnat. Díky tomu přestanete hltat a jíst za pochodu, což je jeden z důvodů, proč nám nefunguje zažívání a v oblasti břicha se nám usazuje tuk.

5. Zamilujte si rýži
Asijská strava sice nesestává jen a jen z rýže, ale přesto je její velkou součástí. Zapomeňte ale na klasickou rýži, kterou si dáváte jako přílohu k omáčce. Tahle dieta počítá s různými variantami rýže, červenou, hnědou nebo dokonce fialovou. Díky rýži, která obsahuje množství sacharidů, nekolísá během dne krevní cukr, takže vás nepřepadají chutě na sladké. Navíc dodává rychlou energii, která ale dlouho vydrží.

6. Denně si dejte rybu
Je všeobecně známo, že asijská strava počítá s každodenním přísunem ryb nebo mořských plodů a to je jeden z důvodů, proč je tak zdravá. Dostatek omega-3 mastných kyselin a minerálů zlepšuje funkci organismu a také má podle vědců vliv na dlouhověkost.

7. Vyhněte se kravskému mléku
Asijská strava zcela postrádá kravské mléko, které zpomaluje střevní funkci. Nahrazují jej mlékem kokosovým, mandlovým, rýžovým nebo sójovým, která jsou pro organismus mnohem stravitelnější.

polévka miso
Autor: Shutterstock.com
Japonská polévka miso s mořskou řasou

Budete potřebovat:
•    řasa wakame (na osobu kousek o velikosti poštovní známky)
•    2–3 druhy sezonní zeleniny (mrkev, pórek, brokolice)
•    750 ml vody či zeleninového vývaru
•    4 lžičky pasty miso
•    Čerstvý koriandr
•    2–4 čerstvé houby, ideálně šitake
•    čerstvý zázvor o velikosti palce

Postup:
Řasu wakame omyjte a v misce s vodou nechte pár minut změknout. Nakrájejte ji na kousky a zatím ponechte stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, nalijte do hrnce a přidejte k ní 750 ml vody. Vodu dejte vařit a mezitím nakrájejte zeleninu na tenké nudličky a houby na plátky. Do vařící vody pak vhoďte zeleninu, houby a po chvíli také řasu. Vařte na mírném ohni pět až deset minut, podle velikosti zeleniny – neměla by být rozvařená ani syrová. Naběračku horké polévky odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Oheň stáhněte na minimum a rozmíchané miso vraťte do polévky. Dál už nevařte, jen nechte „táhnout“ lehce pod bodem varu; asi tři až pět minut.
Na závěr přidejte korinadr a čerstvý zázvor.