Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hubněte cestou do práce! Jak spálit chléb s máslem?

Schody - to je ideální posilovna
13. ledna 2014 | 11:00

Jste líné chodit do posilovny a takové to stádové hopsání v tělocvičně se vám bytostně příčí? Vězte, že pouhá cesta do práce vám může dopomoci k lepší kondici, ovšem budete se i tak muset aspoň minimálně vzdát nějakého komfortu.

Běžná cesta do práce, kdy se počítá v průměru se šestnácti schody, dvanácti minutami pěší chůze a dalších třeba deseti minutami stání, vychází na 1300 kj, které spálíme. Což není málo, ale mohli byste si energetický výdej ještě zvýšit, kdybyste například nastoupili do tramvaje o zastávku dál, do patra v práci byste nepoužili výtah, ale schodiště a to pokaždé, když se musíte během dne přesouvat z patra na patro nebo ven.

Studie prokázala

V Americe se studie o zdraví a dojíždění do práce zúčastnilo asi dva tisíce lidí. Jen šestnáct procent z nich urazilo alespoň část cesty pěšky nebo na kole. V kondičních testech se prokázalo, že mají mnohem lepší klondičku, o krevním tlaku a hladině tuků v krvi nemluvě.

Cesta do práce
Autor: shutterstoclk

Zamyslete se 

Když se nad svou cestou do práce zamyslíte, zjistíte, že máte mnohem více možností, jak si trochu zasportovat. Třeba takové eskalátory v metru, když se místo svezení, aktivně zapojíte a vyběhnete je, máte rázem na kontě další ranec spálených kilojoulů. Určitě přijdete na to, jakým dalším způsobem si pomoci k lepší kondici, aniž byste musela vkročit do fitness centra. Nejlepší na tom všm je, že vás to nic nestojí a stejně každý den do práce musíte.

Extrémní řešení

Když byste to vzali do extrému, můžete se pokusit chodit do práce pěšky. Během chůze se totiž spaluje více kalorií než při běhání! Takže směle do toho a uvidíte, že už za měsíc na sobě budete pozorovat výsledky!