Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rady, díky kterým nepřiberete o Vánocích ani gram!

Udržte se štíhlá a fit i přes vánoční svátky.
11. prosince 2013 | 15:30

Nehlídat se je tak příjemné! A pocit, když trávíte dny na gauči a jen mlsáte cukroví, nemá chybu. Průšvih nastane, až po Novém roce nezapnete džíny... Budete-li se držet našimi radami, nemusíte od prvního ledna začínat s dietou!


JEZTE OVOCE

Až budete zdobit vánoční stůl, přidejte na něj kromě cukroví také mísu s ovocem. Jablka, banány, mandarinky, pomeranče, kiwi, na co máte chuť. Nejenže je mnohem méně kalorické než sladkosti, ale je zdravé a navíc na stole dobře vypadá.

Místo rohlíčků zobejte hroznové víno a místo vánočky si nakrájejte ananas. Díky ovoci dostane vaše tělo spoustu vitální energie, doplní vitaminy, stopové prvky i antioxidanty. Když vás bude honit mlsná, sáhněte právě po něm!

PIJTE JEN VÍNO A VODU

Spousta kalorií je ukrytých v alkoholu. Vyhněte se jak tvrdému, tak sladkým likérům včetně výborného vaječného koňaku od babičky. K přípitkům volte suchý sekt a během svátků popíjejte víno – ovšem nemyslíme tím přeslazené svařené, ale lehké, nejlépe bílé víno, které můžete zředit vodou.

UDĚLEJTE SI KRABIČKY

Tento tip je pro zkušené „dietářky“, které jsou zvyklé na přísnější režim a nechtějí propadnout nezměrnému přejídání.Uvařte si lehká jídla napřed. Rýži, ryby, kuřecí maso, dušenou zeleninu – a připravte si krabičky.

...
Autor: Shutterstock

Máte-li jich víc, skladujte je v mrazničce. Do druhého dne vám ale běžně vydrží v chladničce. Mezi Štědrým dnem a silvestrem si tak udržíte správný režim.

PODPOŘTE TRÁVENÍ A IMUNITU

Abyste udržela v chodu střeva, dávejte si ráno drcené lněné semínko v jogurtu nebo lžičku olivového oleje rozmíchaného ve vodě s citronem. Zobejte sušené švestky, kupte si probiotika a prebiotika v lékárně. Po těžkém jídle si připravte mátový čaj.

NEMUSÍTE CVIČIT. CHOĎTE VEN!

Hýbat se o Vánocích se obvykle nikomu nechce. V ideálním případě byste ale měla vyrazit na běžky, sjezdovky nebo na brusle. My vám doporučíme „jen“ procházky. Zkuste si naplánovat hodinu denně venku na procházce – ovšem bez zastávek u stánků s občerstvením.

Nemusíte vyrážet do lesů, stačí chodit po městě a třeba koukat do výloh. Procházka zeštíhlí váš pas, podpoří správné trávení a metabolismus, a navíc vám zvedne náladu.

NESLAĎTE

Je na čase vynechat tři lžičky cukru do kávy a čaje, zvlášť když si k těmto teplým nápojům dáte pěknou porci cukroví. Zkuste hořkou variantu – třeba vám zachutná a vy do nového roku vstoupíte s novým zdravějším zvykem, který vám ještě ubere pár kilogramů.

...
Autor: Shutterstock


ŽÁDNÉ SLADKÉ NÁPOJE
Zapomeňte na colu, džusy, limonády. I když jste zvyklá pít je během roku, o svátcích dostane vaše tělo tolik cukrů, že si zaslouží být proplachované jen čerstvou vodou! Limonády navíc mnohem víc zatěžují váš trávicí systém, stejně jako bublinky v nich.

PAUZY MEZI JÍDLY

Absolutním základem je dodržování časového odstupu mezi jídly. Vydržte to vždy minimálně dvě hodiny. Ulevíte trávicímu systému a budete mít chuť na každé další jídlo. Aby vás to bavilo, nařiďte si na mobilním telefonu upozornění, že je čas jíst. V pauzách nejezte venku ani na návštěvách. Pokud ale chcete celé svátky jíst od rána do večera, od špeků vás nic nezachrání.

JEDNO JÍDLO DENNĚ V KAPALNÉM STAVU

Můžete si vybrat mezi snídaní nebo večeří. Místo celého jídla si rozmixujte libovolnou kombinaci ovoce a zeleniny. Úplně stačí rozmixovat tři jablka s vodou nebo dva banány. Pro chuť přidejte pár kapek citronu a lístků máty.

...
Autor: Shutterstock

HOŘKÁ ČOKOLÁDA

Nemůžete-li odolat sladkému, nakupte si zásoby hořké čokolády. Je zdravější než jiné cukrovinky a rychle vás zasytí.

HŘÍCHY JAKO SVAČINA

Pokud jste si dala venku na trzích dvě svařená vína a klobásku, nepočítejte už s večeří nebo obědem. A když si dopřejete kalorické zákusky nebo chlebíčky na návštěvě, považujte je rovnou za hlavní jídlo.

MENŠÍ PORCE

Dělají divy! Proč byste si nedopřála smaženého kapra, bramborový salát s majonézou nebo dobrou pečínku? Jen si dejte menší porci, nejlépe poloviční. Zbylo vám místo v žaludku? Zaplní ho zeleninový salát.

Autor: Olga Procházková