Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jídlem proti podzimní depresi: Zakousněte se do steaku i čokolády

  • Dorbou náladu si vykouzlete dobrým jídlem.
    11. října 2013 | 10:56

    Špatná nálada, splín, únava a často i poruchy spánku, to všechno jsou příznaky podzimních depresí, které trápí mnohé z nás. Jak se jich ale zbavit? Zkuste to dobrým jídlem, které připravte nejen pro sebe, ale i pro své přátele.

  • Omega 3 mastné kyseliny


    Lososový burger
    Autor: Shutterstock.com
    Podle lékařských výzkumů jsou omega 3 mastné kyseliny takové přírodní antidepresivum. U lidí, kteří je konzumují ve větší míře, je až dvakrát menší riziko, že se pohrouží do depresivních stavů. Pokud tedy trpíte na podzimní splíny, připravte si alespoň týdně nějakou tu rybí pochoutku z lososa, sardinek, sleďů, makrel nebo pstruhů, které obsahují nejvyšší množství těchto kyselin. Jejich bohatým zdrojem jsou také lněná semínka, cereálie, oříšky nebo některé rostlinné oleje.

    Lososový burger pro 4 osoby

    Ingredience
    900 g lososových filet bez kůže
    2 bílky
    2 lžíce dijonské hořčice
    ½ šálku strouhanky (nejlépe čerstvě nastrouhaná ze dvou rohlíků)
    2 lžíce nasekaného kopru
    2 lžíce olivového oleje
    4 celozrnné bulky
    1 šalotka
    Sůl

    Jak na to
    Maso nakrájejte na opravdu malé kousky a v míse smíchejte s bílky, hořčicí, strouhankou, solí a koprem. Vypracujte 4 karbanátky vysoké asi 1,2-2 centimetry. Rozpalte na pánvi olivový olej a z každé strany karbanátky opečte asi 2 minutky. Mezitím podélně rozkrojte celozrnné bulky a vložte je na chvilku do trouby, aby se mírně zapekly. Po vyndání můžete obě vnitřní strany potřít tenkou vrstvou dijonské hořčice, položte lososový karbanátek a přidejte na tenká kolečka pokrájenou šalotku.

    Nutriční hodnota jedné porce: 670 kalorií, 44 mg vápníku, 24 g sacharidů, 13 g tuku, 1 g vlákniny.

  • Vysoký obsah vitamínu B

    Steak se špenátem
    Autor: Shutterstock.com
    Lidé, kteří trpí depresemi nebo tzv. podzimními depresemi mají často nedostatek kyseliny listové, a vitamínů B6 a B12, které mají na starosti prevenci proti chorobám centrálního nervového systému, poruchám nálad i rozvoji demence. Jejich vysokým zdrojem je například cizrna, pohanka, hovězí maso nebo vajíčka. Skvělým zdrojem kyseliny listové je špenát, avokádo nebo chřest.

    Steak s kuskusem a špenátem pro 4 osoby

    Ingredience
    1 kg masa na steaky
    3 lžíce olivového oleje
    Sůl a pepř
    2 stroužky česneku
    ¼ šálku piniových oříšků
    2 šálky čerstvého baby špenátu
    ¼ šálku strouhaného sýra
    2 lžíce citronové šťávy

    Jak na to

    Maso osolte, opepřete a vložte na 6 minut na pánev s jednou lžící olivového oleje. Opékejte jej z každé strany a pak nechte na vypnuté pánvi několik minut odpočinout. Nakrájejte z něj tenké plátky a dejte na ohřátý talíř.
    Mezitím si uvařte kuskus podle návodu na obalu a dejte jej do velké mísy. Rozehřejte na pánvi zbytek olivového oleje a vložte do ní piniové oříšky a na plátky pokrájený česnek. Nechte zezlátnout a sejměte z ohnět. Baby špenát spařte horkou vodou a společně s oříšky a česnekem vmíchejte do kuskusu, zalijte citronovou šťávou a osolte.

    Nutriční hodnota jedné porce: 643 kalorií, 57 g sacharidů, 27 g tuku, 2 g tuku.

  • Strava bohatá na Tryptofan

    Banánovo-čokoládové vafle
    Autor: Shutterstock.com
    Aminokyselina tryptofan se v těle přeměňuje na serotonin, který ovlivňuje náladu a duševní pohodu. Jeho nedostatek může způsobit, změny nálad, depresi, poruchy spánku nebo agresivitu. Proto byste měli dbát na to, abyste jej měli v těle dostatek. Pomoci vám v tom může konzumace fazolek mungo, chřestu, slunečnicových semínek, ananasu, banánů nebo krůtího masa. Dokonce i čokoláda je zdrojem vysokého množství této aminokyseliny.

    Čokoládovo-banánová vafle pro 4 osoby

    Ingredience
    8 vaflí
    4 lžíce másla
    4 lžíce nasekané čokolády s vysokým obsahem kakaa
    2 zralé banány

    Jak na to

    Každou vafli potřete z jedné strany máslem, poklaďte plátky banánu a zasypte lžící čokolády a přiklopte druhou vaflí. Rozpalte na pánvi zbytek másla a z každé strany opečte vafle dozlatova, dokud se čokoláda uvnitř nerozpustí. Vznikne vám výtečný křupavý dezert, který zažene všechny chmury.

    Nutriční hodnota jedné porce: 494 kalorií, 26 g tuku, 8 g bílkovin, 59 g sacharidů, 106 mg vápníku.

  • Komplexní sacharidy


    Rýžový nákym s ovocem a skořicí
    Autor: Shutterstock.com
    Sacharidy také přispívají k regulaci hladiny serotoninu v organismu, pozor ale na to, abyste svou náladu ovlivňovali jen těmi správnými. Komplexní sacharidy jsou na rozdíl od jednoduchých cukrů, které naopak mohou depresi prohloubit a najdete je ve sladkostech a cukrovinkách, tělu prospěšné. Jsou tráveny pomaleji, pomaleji se také dostávají do krevního řečiště a mají nižší glykemický index. Přísun komplexních sacharidů zajistí čerstvé ovoce, těstoviny, brambory, luštěniny nebo rýže.

    Rýžový nákyp s ovocem pro 4 osoby

    Ingredience
    4 šálky rýže (ideální rýže na rizoto)
    2 šálky vanilkové zmrzliny
    2 lžičky skořice
    Čerstvé ovoce podle chuti

    Jak na to

    Připravte rýži tak, aby byla měkká ale ne rozvařená. Přebytečnou vodu slijte a do horké rýže vmíchejte vanilkovou zmrzlinu, skořici a na malé kousky pokrájené ovoce. Podávejte ještě teplé.

    Nutriční hodnota jedné porce:  77 kalorií, 1 g tuku, 14 g sacharidů, 2 g bílkovin.

Diskuse ke článku
.