Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šetření kalorií: Změňte špatné návyky a zhubněte!

Stačí změnit pár zlozvyků a kila půjdou dolů.
26. září 2013 | 15:30

Nemusíte držet drastické diety ani se denně trápit v posilovně, stačí občas snížit příjem kalorii. Změňte svůj přístup k jídlu a kila půjdou dolů jako mávnutím kouzelného proutku.

Začněte hned ráno

Pokud hned po probuzení myslíte na vaši kofeinovou neřest, zkuste se této závislosti postupně zbavit. Sáhněte raději po kakau, které obsahuje kalcium, nebo po sklenici čerstvé pomerančové šťávy se spoustou vitamínu C. Tyhle "drinky" vám dodají energii na celý den, kdežto káva vás "nakopne" jen na chvíli.

Před cvičením je najezte

Chystáte se na pravidelnou hodinku oblíbeného cvičení a rozhodně už nebudete nic jíst, aby vám nebylo špatně? Chyba! Dejte si malou svačinku, která vám zaruší zvládnutí fyzické námahy. Nejvhodnější je půlka celozrnné bagety s nízkotučným sýrem nebo neslazeným jogurtem a kousek ovoce.

...
Autor: Shutterstock

Po cvičení se netrapte hlady

Chápeme ten pocit, kdy docvičíte a rozhodnete, že po hodině "mordování" rozhodně jíst nebudete. Vaše tělo začne mít strach, že nic nedostane a začne si dělat zásoby. Dejte si třeba ovocný jogurtový koktejl, který obsahuje spoustu bílkovin.

Nezajídejte stres čokoládou

Mozek vám ve stresové situaci sice našeptává, že nutně potřebuje cukry a tuky, ale vy musíte odolat pokušení. Mnohem více vám pomůže procházka na čerstvém vzduchu nebo povídání s kamarádkou. A pokud vás ani potom nepřejde chuť na sladké, sáhněte po jablku nebo mrkvi.

Zase mám své dny

Měsíc utekl a už se zase dostavily každoměsíční trable. Znáte to, když těsně po rozlepení očí myslíte na čokoládový dort nebo povidlový koláč? Nejdříve se pořádně napijte vody a pak si dejte proteinovou tyčinku nebo se vrhněte na oříšky. 

...
Autor: Shutterstock
Páteční nákupy svádí k hříchu

Základním pravidlem při pravidelném nakupování potravin s supermarketu je vyhýbat se rizikovým regálům. Jeďte rovnou do sekne ovoce a zeleninu a neberte to přes brambůrky, bonbóny ani čokoládu. Při nakupování myslete na svou vysněnou postavu, která je díky přejetí sekce se sladkostmi zase o krok blíž.

Hladová saň v restauraci

Když přijdete do restaurace s kručením v břiše, kroťte se během objednávání. Je jasné, že máte chuť na všechno, počínaje předkrmem a konče dezertem, ale musíte svou vášeň ukočírovat. Prvním krokem je objednání vody a lehkého salátu. Z objednaného hlavního jídla si vychutnejte každé sousto a jídlo si užívejte. Během 15 minut budete sytá a vyhnete se dalším chodům.

Reklama = pořádně si nacpat břicho

Vyděšeně koukáte na finále napínavého filmu a najednou reklama. Tento moment svádí k tomu vyrazit rovnou do kuchyně a připravit si talíř plný dobrot. Raději si během reklamy udělejte manikúru nebo poskládejte vyžehlené prádlo. A když ani to nezabere, mlsejte u filmu mrkev nebo popcorn.

Zdroj inspirace: Luckystar