Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak zatočit s "All inclusive" kilogramy"? Hlavní je nepanikařit!

Po návratu z "all inclusive" dovolené hrozí šok v podobě několika kilogramů navíc.
25. července 2013 | 08:53

Těšíme se na ni celý rok. Někteří z nás volí její sportovní a aktivní fomu, mnohým však vyhovuje moře, pláž a neomezený přísun dobrého jídla. V tom druhém případě nám pak po návratu z dovolené hrozí šok v podobě několika kilogramů navíc. Jak s nimi v krátké době rychle zatočit a užít si zbytek léta ve formě a na původní váze? Není to tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Dovolená na pláži v kombinaci se stravováním all inclusive je pro naši figuru velký oříšek. „Na těchto typech dovolených lze zcela standardně přibrat 2 – 3 kilogramy, někdy i více. Vinu na tom nese především malý energetický výdej, neohlídatelná skladba a množství potravin a také častější konzumace alkoholu,“ říká Gabriela Knosová, odbornice na výživu z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Po příjezdu domů jsme sice krásně opálení a odpočatí, ale nadbytečná kila uprostřed léta na náladě rozhodně nepřidají. Co tedy dělat, abychom se "dovolenkových" kil zbavili?

Svěží ovocný drink v létě povzbudí
Autor: profimedia.cz
Jak se vrátit na původní váhu?

„Hlavní je nepanikařit. Žádné drastické metody, zázračné diety či hladovky nám dlouhodobě nepomohou,“ varuje Gabriela Knosová. Částečně se problém vyřeší sám již několik dní po návratu. V zahraničí konzumujeme jinou stravu, která v sobě obsahuje odlišné množství soli a koření. Tento rozdíl se často projeví na našem metabolismu.

„To stejné platí i o hospodaření organismu s vodou. Byť se na pláži snažíme dodržovat pitný režim, tělo stejně s tekutinami hospodaří jinak a velmi často se zavodňuje,“ doplňuje Knosová. Doma se pak po několika dnech vše srovná a některé kilogramy tak zmizí samy. Těch ostatních se lze zbavit úpravou jídelníčku a pohybem.

melounová dieta
Autor: Profimedia.cz
Letní jídelníček, který nás dostane zpět do formy

Úprava jídelníčku je nezbytnou podmínkou letního hubnutí, ale rozhodně to neznamená hladovění či jednostranně zaměřené diety. Základem je samozřejmě vynechat potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru, vyhýbat se alkoholu a také omezit četnost konzumace příloh a pečiva. To jsou elementární rady, které nadbytečná „dovolenková kila“ spolehlivě zredukují. Pokud nám však návrat na původní váhu nestačí, případně chceme žít zdravěji, je léto ideálním časem začít.

„Základem pro redukci hmotnosti je zvýšení příjmu potravin s podílem vody, ideálně samozřejmě zeleniny a některých druhů ovoce. Ale zahrnujeme sem i všechny potraviny v čerstvém stavu, protože voda přidává jídlu na objemu bez jakékoli energie navíc,“ vysvětluje Gabriela Knosová.

"V pondělí začnu hubnout." Kolikrát už jste si tohle řekli?
Autor: Shutterstock

Pro zdravou redukci kilogramů jsou dále vhodné potraviny, které nazýváme aktivátory. Ty totiž dietu podporují svým složením a podílem tuků, sacharidů a bílkovin. Dodávají tělu dostatečné, ale ne nadbytečné množství energie, kterou dokáže dokonale spotřebovat a neukládat ji formou podkožního tuku.

„Vedle zeleniny a vybraných druhů ovoce řadíme mezi aktivátory brambory, rýži, celozrnné těstoviny a pečivo, libové maso a ryby, nízkotučné a polotučné mléčné výrobky, tofu, vejce, rostlinné oleje, bylinky a samozřejmě voda,“ vypočítává Knosová.

Důležitá je také příprava pokrmů. Vhodné je úprava al dente, vaření, dušení, restování, zapékání, pečení či grilování. „V létě je zelenina a ovoce lehce dostupná a chutná. Pokud ji doplníme konzumací potravin z kategorie aktivátorů, zaručíme našemu tělu velmi zdravý a vyvážený jídelníček, který vede ke štíhlé linii nejen v letních měsících,“ uzavírá odbornice na výživu.

Reklamní sdělení:

Chcete viditelně zhubnout? Vyzkoušejte unikátní pulsní pás