Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dietní guru celebrit dostal zákaz činnosti: Dukanova dieta je nebezpečná

Pierre Dukan je světoznámým dietologem. Jeho dieta má ale zdá se háček....
22. července 2013 | 13:53

Slavnou Dukanovu dietu dodržují největší světové celebrity, mezi něž patří Jennifer Lopez, Gisele Bündchen nebo vévodkyně Kate.  Odborník na štíhlou linii Pierre Dukan má teď ale utrum.

Po celém světě se prodalo více než 11 milionů výtisků „dietní“ knihy francouzského lékaře Pierra Dukana (72), která byla přeložena do 14 jazyků. Jenže teď se na jeho hlavu snesla velká vlna kritiky.

Je dieta dietní?

Dukanova dieta se od roku 2000 stala celosvětovým fenoménem. Její stvořitel dal navíc svým klientům nejen dietní plán, ale jako jeden z prvních vytáhl trumf dietníhou koučingu nejen osobně, ale také přes internet. Vznikla také Dukanova kuchařka, kuchařka dietních dezertů a také síť obchodů s dietním zbožím. Francouzský lékař tak změnil život bezpočtu žen, mezi kterými byla nejen vévodkyně Kate, ale také její sestra Pippa a matka Carol.

Podle expertů z Pasteurova institutu v Lille je ale Dukanova dieta doslova brutálním zásahem pro organismus. V roce 2011 byla porotou zvolena nejhorší dietou dietní asociace.

Pierre Dukan je světoznámým dietologem. Jeho dieta má ale zdá se háček....
Autor: Profimedia.cz
Staré hříchy se trestají

Dietní guru dnes místo ovací sklízí kritiku odborníků, kteří o jeho dietním plánu hovoří jako o nevyváženém. Není to ale jeho jediný problém, vyšlo totiž najevo, že v 70. letech předepsal lékař pacientce s nadváhou lék Mediator.

Ten je derivátem amfetaminu a ve Francii způsobil smrt celkem 1800 lidí, proto jej v roce 2009 zakázali. Lékař měl podle obžaloby provést velmi málo testů zdravotního stavu pacientky, což vedlo k jejím pozdějším srdečním potížím. Přestože lékař obvinění popírá, dostal 8 denní zákaz činnosti a musí zaplatit ženě odškodné v hodnotě asi 155 tisíc korun, k rozsudku se ale odvolal.

Druhou ránou pro dietologa bylo nařčení, že jeho dieta může za to, že pětapadesátiletá Ashley Harris upadla do kómatu. Toto tvrzení se ale  nakonec ukázalo jako nepravdivé.

Kate v šatech od Alexandra McQueena
Autor: Profimedia.cz
Velká rána pro jeho image

Více než sankce trápí lékaře jeho pošramocená pověst, a tak už v loňském roce požádal o výmaz z registru francouzských lékařů. Slavný dietolog, kterého o radu prosila nejedna kráska z řad modelek, hereček i zpěvaček tak nakonec skončil dost neslavně.

Pro formování postavy, zdravé a trvalé hubnutí - doporučujeme lymfodrenáž