Je vám horko? Tohle jsou dietní nápoje, které osvěží

Je vám horko? Tohle jsou dietní nápoje, které osvěží
9. července  2023 
 06:00

Léto je v plném proudu a s ním i období zahradních grilovaček, posezení s přáteli a hlavně horkých slunných dnů, které si říkají o osvěžení v podobě ledového nápoje. Zapomeňte ale na chlazené bublinkové drinky, které jsou kalorické, a raději si doma připravte drink dietní bez barviv a jiných zbytečných přísad. Potřebovat na to budete jen pár surovin.

Vyberte si drink: Melounovo-brusinkový koktejl  okurková limonáda   citrusový tonic   ledový čaj   citronáda

Přestože základ pitného režimu by měla tvořit čistá neperlivá voda, jeden nebo dva ochucené drinky vaši formu do plavek nijak neohrozí. Je však potřeba vybírat kvalitní suroviny a vyvarovat se příliš velkého množství cukru, který zvyšuje váš kalorický příjem a zároveň může zvýšením hladiny cukru v krvi vyvolat chutě. „Pro přípravu dietních nápojů využívejte převážně čerstvé ovoce a perlivou vodu nebo neslazený čaj. Pro zpestření můžete zařadit čas od času i sycený nápoj bez cukru, ale s konzumací umělých sladidel to nepřehánějte," radí výživová koučka Veronika Duží.

Melounovo-brusinkový koktejl


Tenhle letní nápoj vás nejen ochladí, ale také má pozitivní účinky na organismus. Zlepšuje trávení, pročišťuje a působí antioxidačně.

Na 1 nápoj budete potřebovat:

  • 250 g vodního melounu
  • 250 g salátové okurky
  • 250 g brusinek
  • pár kostek ledu

Meloun zbavte pecek a nakrájejte na kostky, stejně tak i oloupanou salátovou okurku. Dejte do mixéru, přidejte brusinky a led a umixujte. Nalijte do sklenic a ozdobte kouskem melounu.

Ledový čaj

Mátový čaj má tu vlastnost, že osvěží, ať jej podáváte teplý nebo chlazený. Navíc má pozitivní účinky na trávení, takže pokud se přejíte na zahradní párty, stane se vaším věrným společníkem.

Recept na konvici čaje:

  • hrst čerstvé máty
  • 4 plátky citronu
  • 1 litr vroucí vody

Čerstvou mátu zalijte horkou vodou a nechte vylouhovat, až nápoj dostane krásně zelenkavou barvu. Jakmile nápoj trochu zchladne, přidejte citron, a pokud jej chcete podávat studený, nalijte ho do sklenic naplněných ledem.

Náš tip: Čím osladit čaj?

K přípravě ledového čaje můžete použít jakýkoli čaj, ať už zelený, ovocný nebo černý. Chcete-li si nápoj osladit, sáhněte po čekankovém sirupu. „Ve srovnání s jinými přírodními sladidly, jako jsou med, javorový sirup nebo agávový sirup, obsahuje až o pětadevadesát procent méně cukru, a proto je při redukčních dietách nejvhodnější,“ tvrdí výživová koučka Veronika Duží.

Citronáda

Teplá citronáda je ideální pro ranní nastartování metabolismu, studená pak skvěle zažene žízeň v parných dnech.

Recept na džbán limonády:

  • 4 bio citrony
  • 2 lžíce medu
  • 1 litr studené vody

Citrony oloupejte a zbavte je i bílé slupky. Pokrájejte je na kostičky a společně s medem a vodou je dejte do mixéru. Nápoj pak přeceďte, aby v něm nezůstaly příliš velké kousky, a podávejte ve sklenicích ozdobených mátou. 

Okurková limonáda 

K přípravě drinků můžete použít nejen čerstvé ovoce, ale i zeleninu! Tento nápoj je doslova letní bombou. Nejenže je zdravý, ale i jednoduchý, chutný a díky složení trochu netradiční, takže s ním uděláte před přáteli opravdovou parádu.

Recept na jeden nápoj:

  • 250 g salátové okurky
  • 250 ml vody
  • limeta nebo limetkový sirup
  • kousek čerstvého zázvoru

Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na kostky. Společně s vodou, zázvorem, šťávou z limetky nebo lžičkou limetkového sirupu dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podávejte ve sklenici s ledem a plátkem okurky jako ozdobou.

Citrusový tonic

K přípravě letních drinků bez kalorií můžete použít i nápoje bez cukru, ovšem ve střídmé míře. „Názory na umělá sladidla se u odborníků na výživu dosti liší. Přestože žádná studie neprokázala, že organismu vyloženě škodí, měli byste být s jejich konzumací opatrní a dopřávat si je sporadicky," tvrdí Veronika Duží.

Na jeden drink budete potřebovat:

  • 100 ml toniku bez cukru
  • 100 ml perlivé vody
  • 1/2 pomeranče
  • 1/2 citronu

Smíchejte tonic s perlivou vodou a přidejte na plátky nakrájený pomeranč a citron.

K přípravě chlazených drinků můžete použít pouze perlivou vodu a nakrájené ovoce, které drink lehce ochutí. 

Pijete v létě energy drinky? S hubnutím to moc dohromady nejde, podrobnosti najdete ve videu.

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji