Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující zjištění! Porce sushi se vyrovná BigMacu s hranolkami!

Porce sushi se vyrovná BicMacu s hranolkami.
20. března 2013 | 10:10

V oblibě ho mají útlé celebrity jako je Victoria Beckhamm Cheryl Cole nebo Keira Knightley. Tato japonská specialita však dávno není lehkým a nízkokalorickým jídlem, jak si většina z nás myslí…

Také si myslíte, že když si k obědu dáte sushi, dopřáváte si zdravé nízkokalorické jídlo? Ve skutečnosti však spořádáte až 1050 kalorií! Jedna rulička totiž obsahuje 290 – 350 kcal a množství uhlohydrátů se vyrovná 2-4 plátkům chleba. Není divu, mezi jeho ingredience patří tučné věci jako například majonéza. Naopak má nedostatky ve vápníku, ve vitamínu A a C a ve folátech, které pomáhají udržovat zdravý náš nervový systém.

Většina z nás rovněž žije v mylném přesvědčení, že sushi je dobrou cestou pro splnění doporučených 2 porcí ryb za týden. Pravdou však je, že ho obsahují jen velmi malé množství. Zatímco jedna porce ryb by měla činit 140 g, v sushi najdete v průměru jen 5 g. Musela byste tedy sníst 28 kousků!

Vyzkoušejte hubnout jako Japonci!
Autor: Profimedia.cz
Plné sacharidů

Hlavní složkou sushi je bílá rýže. Vinou jejího zpracovávání však ztrácí vitamíny, minerály a vlákninu. Navíc není vařená pouze ve vodě, takže pak obsahuje i nezanedbatelné množství sacharidů, které ještě zvyšuje ocet používající se na ochucení. To všechno pak z této syrové delikatesy dělá zásobárnu sacharidů a uhlohydrátů!

Nebezpečí v podobě soli

Dále je doslova nacpané solí. Částečně za to může vaření rýže se solí a sójovou omáčkou. Ryby jako losos či makrela tomu rovněž nepřidají. Navíc dlouhodobé konzumování nadbytku soli zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice a zvyšuje krevní tlak.

Jak tedy ze sushi udělat zdravý pokrm a nepřibrat? Vynechejte sójovou omáčku – je to totiž jako kdybyste si ruličky namáčela přímo do tekuté soli! Pokud si však nemůžete pomoct, pořiďte si tu s jejím sníženým obsahem a přidávejte po lžičkách. Sushi může být dobrou volbou pro ty, kteří musí držet bezlepkovou dietu. Mějte však na paměti, že sójová omáčka obsahuje pšenici!

Autor: luh