Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Známe bylinky, které vám pomůžou zhubnout!

Zhubněte s pomocí bylinek
16. března 2013 | 06:00

Už jste zkusili všechno možné, a nadbytečné kilogramy se vás nechtějí pustit? Zavolejte si na pomoc přírodu, některé bylinky mají totiž zázračnou moc – dokážou zrychlit metabolismus a pročistit tělo, čímž přispějí k hubnutí.

Buďte realisté – chcete-li shodit deset kilogramů, nečekejte, že se tak stane po týdnu konzumace kopřivového čaje. Pro zhubnutí musíte udělat víc - přidat pohyb a změnit stravovací návyky. Přesto vám některé bylinky prokážou dobrou službu. A které z nich najdete i u nás?

Kopřivový čaj
Autor: shutterstock.com

Kopřiva: Není to jen plevel, který vám roste na zahrádce, ale bohatá zásobárna minerálů a vitaminů. A protože je močopudná, zbavuje tělo velmi rychle odpadních látek.

Kopřivová hubnoucí kúra spočívá v tom, že budete popíjet 3 až 4 týdny kopřivový čaj, a to 2 šálky denně. Pozor, kopřivy trhejte raději v rukavicích a louhujte je asi 10 minut.

Kontryhel: Tuhle bylinku určitě znáte, vypadá jako husí nožka, a říká se o ní, že má magickou moc. Účinné látky v kontryhelu mají pozitivní vliv na trávení, takže podporují metabolismus. Kontryhelové čaje se používají při odtučňovacích kúrách (denně byste měli vypít aspoň 2 šálky). I zde vytrvejte alespoň 3 týdny, pak si dejte týdenní pauzu a můžete začít nanovo.

Řebříček:  Voní po pryskyřici a kromě mnoha dalších pozitiv má i tu, že detoxikuje, čistí krev a zlepšuje trávení. Je tedy skvělým pomocníkem v případě, že vás trápí zácpa. Pozor, s jeho konzumací to nepřehánějte, není vhodný pro dlouhodobé používání. 1,5 lžíce řezané natě dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou, louhujte asi čtvrt hodiny, sceďte a pak 3x denně popíjejte. Kromě čajů ho můžete použít i jako koření do polévek, k masitým a zeleninovým pokrmům apod.

Zhubněte s pomocí bylinek
Autor: Shutterstock.com

Fenykl: Používají se z něj semena a při dietách pomáhá tím, že je močopudný a podporuje činnost lymfy a vylučování trávicích enzymů, čímž urychluje činnost střev. Skvěle zabírá i na nejrůznější žaludeční koliky, například na potíže s větry. Doporučujeme pít fenyklový čaj, který si můžete dopřávat 3x denně. Pozor, u někoho však může stimulovat chuť k jídlu a předávkování může vyvolat křeče!

Šťovík: Taky jste jako děti „ujížděli“ při hrátkách v přírodě na žvýkání kyselého šťovíku? Pak si možná vzpomenete, že když jste ho snědli moc, chtělo se vám na „malou“. To proto, že má šťovík močopudné vlastnosti, čistí krev a stimuluje činnost jater. Skvěle tedy pomáhá při hubnutí. A jak ho konzumovat? Přidejte ho do jarních salátů, polévek, špenátu či do pomazánek, uvidíte, že vám zachutná.

Autor: iva