Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zapomeňte na fádní diety: Zhubněte s barevnými potravinami!

Rozzařte nejen svůj jarní šatník, ale i své jídlo. Barvy ovlivňují nejen náladu, ale také se s nimi dá skvěle hubnout.
6. března 2013 | 14:00

Přestaňte držet drastické diety a začněte hubnout barvami! Když začleníte do svého jídelníčku ty správné potraviny, budete se divit, jak půjdou kila samy dolů.

V čem se tahle „barevná dieta“ liší od těch ostatních? Především v tom, že v ní nejde o úbytek kilogramů s pomocí hladu a počítání kalorií, ale o nastolení optimálního způsobu výživy. Tím, že do svého jídelníčku začleníte potraviny určitých barevných skupin, můžete žít nejen zdravěji, ale dokážete mnohem jednodušeji shodit přebytečné kilogramy.

Mléko je lék na všechny neduhy!
Autor: Profimedia.cz
Bílá barva: Uvádí do chodu tělesné a duševní očistné procesy. Tahle barva skvěle odvodňuje, takže chcete-li se zbavit přebytečné vody, jezte bílé potraviny, například rýži, mléko, tvaroh, květák, chřest, bílé zelí, květák, cibule atd. Bílé potraviny jsou ideální pro začátek diety – kilogramy pak budou ubývat rychleji.

Naučte se, jak správně jíst po třicítce!
Autor: Profimedia.cz
Žlutá barva: Tato barva přispívá k pročištění organismu a pomáhá k odstranění vnitřní zátěže, jako je závist či frustrace. Odstraňuje také „hrubý“ odpad z žaludku a střev. Patří sem například: citrony, limetky, žlutá paprika, kukuřice, sladké brambory, banány a jablka. Žluté potraviny jsou důležité v druhé fázi diety, působí jako odbourávač tuků.

džus
Autor: Profimedia.cz
Oranžová barva: Z důvodu vysokého obsahu beta-karotenu a vitaminů skupiny B působí prospěšně na pleť, vlasy a oči. Bojuje také s volnými radikály a dodává spoustu energie. Posilují též obranyschopnost a povzbuzují trávicí činnost. Patří sem: mrkev, dýně, meruňky, mandarinky, pomeranče. Když je budete jíst, budete mít lepší náladu, což se při hubnutí bude hodit!

Losos s chřestem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Červená barva: Podporuje výkonnost a zvedá náladu, oživuje látkovou výměnu a trávení a příznivě působí i na cévy. Červená barva se uplatní i v případě chronických potíží, například při chronické rýmě či bronchitidě. Podobně jako homeopatika je schopná červená barva vynést vše na povrch. Pozor v případě horečky, červená je též zahřívací barva, takže by se nemoc mohla zhoršit! Patří sem: rajčata, červená paprika, červená řepa, červené zelí, třešně, vodní meloun, brusinky, losos, krab.

Avokádo
Autor: profimedia.cz
Zelená barva: Umí odkyselit a neutralizovat organismus, pomáhá k vyrovnanosti a harmonii na duševní i tělesné úrovni. S touhle barvou můžete zmírnit spoustu nemocí, například nervové srdeční potíže a poruchy spánku, žaludeční nevolnost a obecně trávicí problémy. Ničí také bakterie a pomáhá unaveným očím. Patří sem: avokádo, zelené fazole, brokolice, růžičkové kapusta, špenát, petržel, polníček, salát, cukety, luštěniny, zelená paprika, hruška, kiwi.

Borůvky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Modrá barva: Podobně jako červená barva přispívá k lepšímu prokrvení. Zpevňuje cévní stěny a bojuje s oslabeným trávením. Modré potraviny také pomáhají proti nejrůznějším zánětům. Patří sem například: červené zelí, borůvky, modré hroznové víno. Skvěle zabírají tyhle potraviny i v případě stresu.

Autor: iva