Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dieta Scarsdale: Zhubněte 9 kg za dva týdny!

Máte rádi mrkev a celer? Pak si tuhle dietu vychutnáte.
3. března 2013 | 07:00

Vyzkoušela jste už všemožné diety a ručička váhy se nepohnula ani o milimetr? Nezoufejte. Vyzkoušejte speciální nízkokalorickou dietu, která přesně říká, co ano a co ne. Vhodné pro milovnice masa a kořenové zeleniny!

Jednu z prvních diet založených na bílkovinách vytvořil kardiolog Herman Tarnower v 70. letech. Při dodržování jídelníčku po dobu dvou týdnů slibuje úbytek až devět kilogramů!

Ovšem jen v případě, že budete opravdu jíst jen potraviny s nízkým obsahem kalorií a bohaté na bílkoviny. Dvoutýdenní dieta je nastavena tak, aby nezpůsobila žádné zdravotní potíže. Pro klid duše se před startem hubnutí poraďte se svým lékařem.

Jak to funguje?

Dieta Scarsdale je čtrnáctidenní program založený na nízkém příjmu kalorií (max. 1000 kcal denně) a určující přesný poměr živin, které by mělo jídlo obsahovat. Když ho dodržíte, tělo začne na příjem energie využívat jiné prostředky než cukry.

Ideální poměr živin:

  • 43 % bílkovin
  • 34,5% uhlohydrátů
  • 22,5% tuků.

Podle Tarnowera je tato dieta sice nízká na kalorie, ale na druhé straně velmi kvalitní výživně, protože obsahuje potřebné vitaminy a minerály, které tělo potřebuje.

Co jíst?

Jezte maso, ryby, nízkokalorickou zeleninu. K úpravě pokrmů nepoužívejte olej. Zaměřte se na snížení sacharidů ve vašem jídelníčku. Vyvarujte se škrobu, přidaných tuků, většiny mléčných výrobků, ovocných džusů, alkoholu, čokolády a sladkých dezertů.

Příklad jídelníčku

Snídaně

½ grapefruitu, krajíc celozrnného chleba, čaj nebo káva bez cukru (každá snídaně by měla obsahovat grapefruit)

...
Autor: Shutterstock

Oběd

Kuře s libovolně velkou porcí salátu, 1 lžička olivového oleje, káva nebo čaj bez cukru, ovoce

Svačina

Syrová mrkev a celer

Večeře

Dietně připravená ryba s libovolným množstvím nízkokalorické zeleniny, 1 lžička slunečnicového oleje, káva nebo čaj bez cukru

Proč právě tuto dietu?

Hubnutí je superrychlé: během jednoho týdne ztratíte až čtyři kila. Můžete jíst v podstatě jakékoli množství, jen si musíte hlídat kalorie. Mrkev a celer můžete pochroupávat v libovolném množství.

Jaké jsou nevýhody?

Zpočátku se můžete cítit velmi hladoví. Kritici tvrdí, že během čtrnácti dnů ztratíte hmotnost jen díky odvodnění a po skončení diety se dostaví jo-jo efekt. Je pravda, že se nedoporučuje dietu často opakovat, mohlo by to způsobit nutriční nedostatky.

Autor: and