Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nehubnete? 7 nejčastějších chyb, které vám zpomalují metabolismus

Jíte večer už jen jablka? Právě to může být důvod, proč nehubnete!
2. ledna 2013 | 06:00

Ve stravování a životosprávě děláme často chyby, které vedou ke zpomalení metabolismu, přestože jsme přesvědčeny, že pro své tělo děláme maximum. Pokud se snažíte, omezujete, kontrolujete i cvičíte, ale výsledek je více než mizerný, možná se najdete v následujícím seznamu.

1. Jíte až příliš málo

Každé tělo má své hranice - tzv. minimální kalorickou potřebu. To je objem energie, kterou na spolehlivé fungování bezpodmínečně potřebuje. Pokud mu dáváte méně, svou spotřebu omezí a metabolismus se výrazně zpomalí, někdy až o polovinu. A tak přestože nejíte, nehubnete. Naopak, můžete i přibrat, stačí se jednou za čas najíst dosyta. Kromě toho můžete být unavená, malátná a nedobré věci se dějí i ve vašem nitru - mohou vám řídnout kosti, ztrácíte z těla vodu a svalovou hmotu.

Nedaří se vám zhubnout, ať děláte, co děláte? Na vině mohou být některé potraviny.
Autor: profimedia.cz
2. Jste královna diet

Je to podobné jako v předchozím případě. Tělo je z nárazových chudých období vyšokované, zpomaluje metabolismus a při návratu k "normální" stravě odkládá zásoby tuku o to usilovněji na horší časy, protože tuší, že znovu přijdou - vždyť vás zná. Takhle funguje jojo efekt. Přitom s každou další dietou je hubnutí těžší a následné přibírání rychlejší.

Dopřávejte si je co nejčastěji, vaše srdce, cévy i chuťové buňky to určitě ocení.
Autor: profimedia.cz
3. Viníkem je jablko

"Já si dám k večeři jen 3 - 4 jablíčka," chlubí se hrdě nejedna dietní šampionka. "To je však stejné, jakoby jste si dali dvě večeře!", upozorňuje lékařka Iveta Plšeková. "Jablka a jiné sladké ovoce obsahují hodně cukru. Je to sice přírodní ovocný cukr, ale pokud ho tělo nespotřebuje, přeměňuje ho na tuk. "S ovocem tedy také střídmě, 2 - 3 menší porce za den vám bohatě stačí. A nejlépe jen dopoledne. Odpoledne a večer si raději dejte zeleninu. "Nestrávené ovoce v žaludku v noci kvasí a to způsobuje plísně, kvasinky, mykózy a mnohé jiné problémy," varuje lékařka.

Červené víno
Autor: profimedia.cz

4. Co nesníte, to vypijete

Alkohol zpomaluje metabolismus. Ano, i víno. Je nám líto. Alkohol jsou totiž i cukr a kalorie - a ne málo. Velmi kalorické je pivo, ale i tvrdý alkohol, zejména tzv. barevný. Úplně nejhorší jsou sladké míchané drinky, například Piňa Colada má více kalorií než Big Mac. Ale ani víno na tom není nejlépe, zejména sekty, sladká a polosladká vína. "Jedna dvě sklenice suchého bílého vína velkou škodu nenadělají. Ale pokud si dáte každý večer dvě sklenice polosladkého, po roce se můžete divit, kde se vzalo těch deset kilo navíc," říká Iveta Plšeková.

Bolesti břicha, žaludeční potíže a průjem jsou časté následky vánočního hodování
Autor: profimedia.cz
5. Jste netolerantní

Přesněji, intolerantní k některým potravinám a ani o tom nevíte. "Nemusí jít nutně o alergii, proto i testy u alergologa bývají často negativní. Při intoleranci tělo sice na potravinu nebo její složku není přímo alergické, ale nedokáže ji dostatečně zpracovat a strávit," říká lékařka. Kromě nechtěné nadváhy vás v takovém případě mohou trápit průjmy, nadýmání, křeče, ale i mnohem vážnější potíže, které na první pohled ani nesouvisejí s trávením. Pro zjištění intolerance dnes existují jednoduché krevní testy a měl by vám je udělat každý praktický lékař.

6. Nemládnete

Pokud jste se již přehouply přes čtyřicítku nebo je těsně přede dveřmi, je velmi pravděpodobné a přirozené, že váš metabolismus se zpomaluje a tělo si vystačí s menšími dávkami energie - tedy jídla. Udržet se ve formě i ve vyšším věku si žádá omezit dávky jídla a přidat na pohybu.

Po hodině cvičení jsem měla skvělou náladu, vyplavily se mi endorfiny, prostě mi bylo fajn,“ vzpomíná Magda.
Autor: profimedia.cz
7. Cvičíte, ale neefektivně

Příliš málo, v pomalém tempu a malých dávkách (případně stále v týchž, takže tělo se už tak nenamáhá), nebo naopak příliš mnoho, při vysokých pulsních frekvencích, kdy naberete ve velkém svalovou hmotu, a tak rostete na váze i na objemu. "Na hubnutí je vhodné aerobní cvičení, kde tělo pracuje při tepové frekvenci asi 130 úderů za minutu," vysvětluje Iveta Plšeková. Důležitý je i čas a frekvence cvičení - ideální hodina třikrát za týden. Aby bylo cvičení efektivní, musíte se aktivně hýbat aspoň 30 minut - v takovém případě častěji.

Co zrychlí metabolismus

• Jezte menší dávky 5 až 6krát za den, zhruba každé tři hodiny.
• Hodně pijte, zejména čistou neperlivou vodu, začněte plnou sklenicí nalačno hned ráno.
• Snídejte! Bez snídaně se tělo nastaví na úsporný hladovkový režim a metabolismus se výrazně zpomalí.
• Cvičte! Svalnaté tělo má mnohem rychleji spalování.
• Přijímejte dostatek železa a vitamínu B na jeho vstřebávání.
• Před cvičením si můžete pomoci přípravkem s obsahem karnitinu (minimálně 500 mg v jedné dávce), podpoří spalování tuků.

POZOR! Funguje pouze ve spojení s fyzickou aktivitou, která trvá alespoň 30 minut.

Autor: Adriana Forgáčová/Madam Eva, lena