Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová dieta podle hormonů: Každý typ postavy chce něco jiného!

5. října 2012 | 13:58

Dostali jsme každá do vínku jiné spalování, i množství hormonů v těle se liší. Ty ovlivňují nejen naši náladu, ale i to, jak vypadáme. Každá jsme zkrátka jiná a proto každé vyhovuje jiná dieta.

Estrogenový typ

Má ženskou figuru s oblými boky, vypouklým zadečkem, silnějšími stehny, štíhlým pasem a prsy běžné velikosti. Tento typ žen zastupuje například i Jennifer Lopez.

Jak zůstat štíhlá:
Měla byste jíst nízkotučnou stravu s malým množstvím živočišných bílkovin, ale dostatkem sacharidů, zejména z obilí. Ideální je jíst sacharidy ráno, míchanou stravu k obědu a bílkoviny večer.

Jak být fit:
Udržet se fit vám pomůže trénink problémových partií, boků, nohou a hýždí, jakož i pravidelný sport šetřící klouby, například pohyb na kolečkových bruslích.

Připravte si:

Salát s krevetami
Autor: profimedia.cz
Oběd: Těstoviny s pórkem (495 kcal, tuky 13g)
Na jednu porci uvařte ve slané vodě 125 g těstovin. Pokrájejte na plátky 1 pórek a povařte s těstovinami 3 minuty. Na olivovém oleji opečte prolisovaný česnek. Asi 100 g koktejlových rajčat pokrájejte na poloviny a přidejte k česneku. Těstoviny přeceďte a přimíchejte k ostatním surovinám. Podle chuti osolte, opepřete, ochuťte bylinkami a 3 minuty poduste. Na konec posypte parmazánem.

Večeře: Krevetový salát (250 kcal, tuky 9 g)
Na 1 porci potřete 150 g krevet česnekovým olejem, okořeňte a opečte. Podávejte se 100 g hlávkového salátu a 2 pokrájenými rajčaty. Ochuťte dresinkem ze 100 g bílého jogurtu smíchaného s citrónovou šťávou, se solí, s mletým pepřem a bylinkami.

Gestagenní typ

Dívčí postava s tenkým dříkem, úzkou pánví, plochým zadkem, dlouhými a libové stehny a malým poprsím. Tento typ žen zastupuje například i Keira Knightley.

Keira Knightly
Autor: Profimedia.cz
Jak zůstat štíhlá:
Vybírejte si nízkotučné potraviny se sníženou kalorickou hodnotou. Dopřejte si míchané jídla bohatá na bílkoviny. Času od času však k obědu zařaďte čistě bílkoviny, protože urychlují odbourávání tuků.

Jak být fit:
Pokud chcete být v dobré kondici, posilujte svalstvo břicha a nohou. Pro zlepšení výdrže je nejlepší kolo.

Připravte si:

Oběd: Kuřecí bageta (385 kcal, tuky 9 g)
Na jednu porci potřebujete překrojené celozrnnou bagetu. V misce připravte salsu z 80 g nakrájeného čerstvého ananasu a 1 cibulky. Smíchejte, osolte, dochuťte chilli a pepřem. Asi 100 g kuřecích prsíček naklepeme a opečte na oleji. Bagetu nejdříve obložte plátkem salátu, salsou a nakonec kuřecími prsíčka a servírujte.

Večeře: Zeleninová omeleta (300 kcal, tuky 16 g)
Na 1 porci pokrájejte 150 g žampionů na plátky a 100 g pórku posekejte na kolečka. Žampiony a pórek opečte na másle. V misce rozšlehejte 2 vejce, 70 ml nízkotučného mléka, přidejte sekané bylinky, trocha soli a mletého pepře. Žampiony a pórek zalijte vejčité směsí a nechte na mírném ohni dopéci.

Testosteronový typ

Pro tuto sportovní postavu jsou příznačné širší ramena a plné prsa, jakož i úzké boky, dlouhé nohy a malý zadek. Tento typ žen zastupuje například Angelina Jolie.

Angelina Jolie byla oblečená velmi ležérně
Autor: EPA, Reuters
Jak zůstat štíhlá:
Tento typ žen udržují ve formě zejména bílkoviny. Naopak, potraviny obsahující hodně sacharidů, způsobují ukládání tuků na břiše. Chléb a pečivo by pro ně měly být po snídani tabu.

Jak být fit:
Protože vyvinuté prsa jsou často velkým břemenem při správném držení těla, ideální je posilovat zádové a ramenní svalstvo. Optimálním vytrvalostním tréninkem je běh.

Připravte si:

Oběd: Minestrone (470 kcal, tuky 20 g)
Na jednu porci polévky, pokrájejte 1/2 svazku cibule a opečte na oleji s 25 g posekané šunky. Přidejte 357 ml zeleninového vývaru, 35 g rýže a vařte spolu asi 20 minut. Přidejte 250 g zeleniny pokrájené na kousky (např. kedluben, mrkev, fazole či papriku) a nechte vřít. Podle chuti osolte, opepřete a podávejte s 20 g nastrouhaného ementálu.

Večeře: Candát na paprice (305 kcal, tuky 13 g)
Na 1 porci pokrájejte 2 papriky na proužky as trochou česneku opečte na olivovém oleji. Podle chuti okořeňte, přilijte 30 ml vývaru a vařte asi 30 minut. Přimíchejte 15 g pomazánkového másla, 2 lžičky bylinkové směsi, sůl a pepř. Natřete na 150 g filety z candáta, kterou opečte na oleji z každé strany asi 3 až 6 minut.

VELMI DŮLEŽITÉ!

Aby vám hubnutí šlo jako po másle, je třeba denně vypít minimálně 2 až 3 litry vody, a na neřesti po víkendu rychle zapomenete!

Autor: NČPŽ, Klena