Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dietní semafor: Super tipy, jak být konečně štíhlá a fit!

To nejlepší na této dietě je, že čím více ovoce a zeleniny sníte, tím se budete cítit lehčí. A nemusíte se striktně držet pouze jedné barvy, vše můžete barevně mixovat.
13. září 2012 | 08:14

Zelená, žlutá, červená - na trhu se zeleninou a ovocem to hýří barvami. A každá z nich obsahuje množství významných rostlinných látek, které nás ochraňují před UV zářením, posilují imunitní systém, látkovou přeměnu, ale především napomáhají při odbourávání přebytečných tuků.

Jezte s rozumem, protože to je ta nejlepší cesta k ideální figuře. V překladu to znamená - jezte hodně zeleniny! Kdo častěji sáhne po ovoci a zelenině, zůstane sytý a snadněji se pak zřekne sladkého.

To nejlepší na této dietě je, že čím více ovoce a zeleniny sníte, tím se budete cítit lehčí. A nemusíte se striktně držet pouze jedné barvy, vše můžete barevně mixovat. K tomu postačí, pokud denně sníte 125 g libového masa nebo ryb a vše si ochutíte olivovým olejem. Vaše tělo tak získá všechny látky, které potřebuje. A uložené tuky začne úspěšně spalovat.

Rajské jablko
Autor: profimedia.cz

Červená - povzbudí ducha a formuje figuru

Pro duši
Červená zosobňuje lásku, vášeň a teplo u srdce. Síla této barvy podporuje prokrvení, dodává nám energii. Využívá se proto při terapiích, při fyzických či psychických slabostech a sníženém krevním tlaku.

Pro tělo
Červené ovoce je sladké a zelenina chutná kořenitě nebo pikantně. Obsahují látku lykopen, která nás udržuje fit, kromě toho ochraňuje proti rakovině a posiluje srdce. Jsou plné vitaminu C a látky kapsaicin, jíž vděčíme za dobrou náladu, pozitivně působí na trávení a spalování přebytečných tuků.

Červené zdroje
Chilli papričky, kapie, jahody, granátové jablko, maliny, třešně, ředkvičky, rajčata, červené zelí...

NÁŠ TIP

Plněná paprika (380 kcal, 12 g tuku)
Na jednu porci potřebujeme 30 g uvařené rýže, 125 g kuřecích prsíček, které nakrájíme na tenké proužky, opepříme, pomoučíme a na 1/2 lžičce tuku opečeme dozlatova. Potom 50 g očištěných žampionů nakrájíme na plátky, 1/2 pórku pokrájíme najemno, opečeme na oleji a přimícháme rýži. Červenou papriku omyjeme, překrojíme na poloviny, zbavíme jádřince a naplníme rýžovou směsí. Podle chuti papriky servírujeme krátce zapečené v troubě, podušené v horkém vývaru (asi 10 minut) nebo syrové.

Dýňové chilli
Autor: isifa.com
Žlutá - sluníčko pro odvahu a vitalitu s geniálním zeštíhlujícím efektem

Pro duši
Žlutá je barva slunce a léta, má na nás uvolňující vliv. Nabíjí nás pozitivní energií. Je to barva, kterou terapeuti často využívají při terapiích proti depresím, alergiím a různým psychickým napětím.

Pro tělo
Všechno žluté nebo oranžové ovoce či zelenina chutná svěže kysele nebo jemně sladce. Obsahuje karoten, který ochraňuje buňky před volnými radikály, a zeštíhlující vitamín C.

Žluté zdroje
Ananas, meruňky, banány, mrkev, brambory, dýně, mango, meloun, pomeranče, citrony...

NÁŠ TIP

Mrkvová krémová polévka (290 kcal, 24 g tuku)
Na jednu porci očistíme 200 g mrkve a nakrájíme na kostky, 1/2 šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. Vše opečeme na 1/2 lžičce sojového oleje, osolíme, opepříme a zalijeme 200 ml zeleninového vývaru. Přivedeme k varu a přikryté vaříme na mírném ohni, dokud mrkev nezměkne. Mezitím omyjeme zelený hrášek a povaříme v osolené vodě asi 1 minutu. Přecedíme a hned opláchneme pod studenou vodou. Na závěr polévku rozmixujeme a ochutíme trochou sojového nebo dýňového oleje. Servírujeme s nasypaným hráškem.

Zelená zelenina ochrání vaše srdce před infarktem
Autor: profimedia.cz

Zelená - životabudič každé buňky v našem těle

Pro duši
Zelená barva symbolizuje naději, život a růst. Vytváří důvěru a podporuje výdrž. Využívá se při terapiích nervových onemocnění. Stará se o rovnováhu těla. Navozuje klid a harmonii.

Pro tělo
Zelené ovoce a zelenina chutnají kysele, svěže nebo hořce. Obsahují železo, vápník, který je hlavní požírač tuku, růstové vitamíny a kyselinu listovou, která je důležitá při vytváření buněk.

Zelené zdroje
Avokádo, hruška, fazole, brokolice, okurka, hrášek, limetky, mangold, salát, chřest, špenát, cuketa, angrešt...

NÁŠ TIP

Špenátové tagliatelle s chilli papričkou (335 kcal, 9 g tuku)
Na jednu porci uvaříme 75 g zelených těstovin podle návodu na obalu. Mezitím očistíme, omyjeme a necháme okapat 100 g čerstvého špenátu. Pak 1/2 chilli papričky zbavíme jadérek a najemno nasekáme. Asi 1/4 hrnku vody z těstovin smícháme s 1 PL smetany na šlehání, 1/2 lžičkou olivového oleje, chilli papričkou, špetkou tymiánu, solí a pepřem. Těstoviny scedíme a krátce promícháme se špenátem a omáčkou. Servírujeme posypané parmezánem. 

Autor: NČPŽ, Klena