Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak hubnout zdravě? Hlavně si neničit tělo nesmyslnými dietami

Při držení diety je nutné i přemýšlet!
24. července 2012 | 06:47

Nadcházející čas letních dovolených v mnoha ženách vzbuzuje obavy, zda by do plavek neměly ještě pár kilo shodit. Na poslední chvíli se tak trápí nesmyslnými „rychlodietami“, které místo očekávaného zkrášlení postavy přináší jen nechtěný jojo efekt či dokonce zdravotní problémy.

Nedávejte si nereálné cíle

Mnohdy se stává, že hubnoucí klienti jsou na sebe zbytečně přísní. Zpočátku se jim daří redukovat nadbytečná kila celkem rychle, ovšem po určité době se redukce zpomalí, nebo i zastaví. Reakcí bývá ještě tvrdší režim, který bohužel často vede jen k nadměrné únavě a zpomalení metabolismu.

Při opakování takto špatně postavených diet hmotnost neklesá přesto, že příjem energie je již velmi nízký. Paradoxně tak může být osoba s nadváhou i podvyživená, protože v jídelníčku je nedostatek životně důležitých látek, jako jsou bílkoviny, minerály, vitamíny. Podpoření spalování energie na úkor tukových zásob je pak již mnohem tvrdší oříšek. Kromě dobře naplánovaného a propočítaného jídelníčku by měl být rozhodně zapojen správně dávkovaný pohyb.

fotky
Autor: Profimedia.cz

Pravidelný jídelníček
 
Jezte pravidelně po 2 - 3 hodinách v malých porcích. Zdravá redukční dieta se nezakládá na hladovce, ale na přísunu těch správných potravin častěji a v menších porcích.

Rozhodně tedy nevynechávejte snídani – sice to vypadá jako jednoduchý způsob, jak omezit přísun potravin, váš metabolismus se tak ale zpomalí a vy budete naopak přibírat.

Pozor na smažené a tučné

Takzvané fastfoody sice představují rychlý způsob, jak přes den zahnat hlad, skladba jejich jídelníčku však není v žádném případě dietní. I v salátu je totiž většinou zálivka s majonézou a čerstvost potravin snad ani není třeba komentovat. Stejně tak nákup polotovarů není ideálním řešením. Jezte dostatek bílkovin a kvalitních sacharidů, maso si vybírejte libové, nezapomínejte na konzumaci ryb a hlavně omezte solení.
fotky
Autor: Profimedia.cz


Cukr a sladkosti byste měli úplně vynechat, naopak přidejte zeleninu a ovoce – to však pouze dopoledne, protože také obsahuje velké množství cukru. Pokud máte na něco chuť, sáhněte například po oříšcích – mají vysoký podíl proteinů a v menším množství vaší linii neuškodí.

Hlídejte si „vypité kalorie“
fotky
Autor: Profimedia.cz

V ideálním případě byste měli vypít alespoň 2 litry neslazených tekutin denně. Ale pozor – do tohoto množství se rozhodně nepočítají slazené ovocné šťávy, perlivé vody, káva či dokonce alkohol. Tyto nápoje mají naopak tolik kalorií, že vaši dietu dokáží zcela zhatit. Pokud si neumíte skleničku odpustit, preferujte kvalitní bílé víno, ideálně s neperlivou vodou.
 
Bez pohybu to nejde
 
Správně nastavený jídelníček by měl vždy jít ruku v ruce s fyzickou aktivitou. Pravidelný sport zvýší výdej energie, podpoří metabolismus a zlepší tak Vaše výsledky. Vyberte si takovou činnost, která Vás bude bavit a která váš organismus přiměřeně zatíží. Pan doktor Matouš doporučuje například nordic walking, který zlepší vaši kondici, aniž by při nadváze nadměrně zatěžoval klouby.
fotky
Autor: Profimedia.cz

Autor: ema