Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zhubněte o 10 kilo za měsíc: Stačí se řídit třemi čísly

30. ledna 2024 | 06:00

Tajemství úspěšného hubnutí se skrývá ve třech číslech, která si musíte pamatovat: počet jídel, počet litrů vody a počet hodin spánku. Díky nim můžete skutečně rychle shodit. Ale pozor, zvažte, zda o takové tempo skutečně stojíte, protože odborníci to nedoporučují. Čím rychleji budete hubnout, tím těžší bude si nižší váhu udržet. 

Jak zhubnout v číslech:

1. Každý den dodržujte správný počet porcí. Je to individuální a "vaše číslo" může být v rozmezí 3 až 5 jídel.
2. Spěte alespoň 7 hodin denně.
3. Vypijte nejméně 1,5 litru vody denně.
Náš tip: Podívejte se také na ukázkový jídelníček.

Zhubnout o 10 kilo, to je magická hranice, na kterou se chce dostat velké množství lidí snažících se o zdravější životní styl. Co k tomu bude potřeba a jde to za jeden měsíc? To jsme probrali s Lucií Petřek Michalcovou, hlavní výživovou poradkyní společnosti Naturhouse.

Co se stane, když zhubnete o 10 kg za měsíc?

"U některých jedinců deset kilogramů za měsíc možné je, ale není to vůbec zdravé. Aby bylo hubnutí udržitelné, je opravdu vhodné hubnout průměrně o půl kila týdně. Když zhubnete opravdu o 10 kilo nezdravě, pak vlastně nevíte, jak si to udržet. Takže nastává další úkol, jak pokračovat," říká Lucie Petřek Michalcová.

Pokud se pouštíte do zdravého, udržitelného hubnutí, hlídejte si kromě celkového množství a kvality potravin tři věci: počet jídel, počet hodin spánku a počet litrů vody, které každý den vypijete.

Jak přesně postupovat a proč konkrétně nedostatek spánku nejde s hubnutím vůbec dohromady? Nejen to se dozvíte ve videu:

Video se připravuje ...
Lucie Petřek Michalcová: Jak zhubnout 10 kilo? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Jak na jídelníček?

Co a jak vlastně jíst, aby bylo hubnutí úspěšné? Tady jsou další tipy od Lucie Petřek Michalcové.

• Určitě musí být příjem menší než výdej, potřebujete se dostat do menšího deficitu, který vám přesně spočítá odborník. 

•  Pokud jde o jídelníček, záleží na konkrétním člověku. Jestli je to žena, nebo muž, jestli má sportovní, nebo sedavé zaměstnání apod.

SNÍDANĚ: Ráno si můžete dát např. celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou a hrst zeleniny. Získáte tak kvalitní bílkoviny, sacharidy i tuky.

SVAČINY: Vůbec se nemusíte bát ovoce, které můžete zařadit právě do svačin, klidně i s mléčným výrobkem.

OBĚDY A VEČEŘE: U hlavních jídel určitě pracujte se zeleninou, ať už syrovou nebo tepelně upravenou. Myslete na  bílkoviny, protože na ty se nabalují podkožní tuky, ty se pak neukládají do tukových buněk. Zvolte si maso, ryby, tvaroh, vajíčka... Nezapomínejte ani na přílohy, které by měly být celozrnné. Zdroj sacharidů je důležitý.

Autor: red