Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

6 největších dietních mýtů, kvůli kterým nemůžete zhubnout!

Pokud se snažíte zhubnout, tak si přečtěte tento článek, ve kterém vám prozradíme, jaké jsou největší dietní mýty
22. srpna 2012 | 10:35

Že je nízkotučná salátová zálivka dietnější než majonéza? Nesmysl! Že když držíte dietu, neměli byste jíst příliš ovoce, protože je v něm moc cukru? I to je hloupost.


„Když za mnou přijde nový klient, obvykle má s sebou dietní seznam toho, co může a co nemůže jíst,“ říká James Duigan, profesionální trenér světových celebrit.

„Vždycky potom zakroutím hlavou a řeknu jim, že to, co považují za dobré a prospěšné jim právě brání v tom, aby zhubli."

1. Nízkotučná zálivka na salát je dietnější

Špatně. Zálivka bez tuku není zas tak zdravá, jak se předpokládá. Vědci totiž zjistili, že pokud je v dresingu více tuku, pomáhá nám lépe vstřebávat živiny ze zeleniny. Přidejte proto více kozího sýra, olivového oleje, avokáda, nebo ořechy. Čím více živin do sebe dostanete, tím menší hlad bude vaše tělo vnímat a navíc nebudete mít chuť na sladké.

f
Autor: Profimedia.cz

2. Odtučněné mléko je zdravější

Nesmysl. Plnotučné mléko obsahuje nezbytné vitamíny: A, D, E a K, které jsou rozpustné právě v tucích. „Je třeba také připomenout, že plnotučné mléko nemá nijak extrémně vysoký obsah tuku v porovnání například se smetanou,“ říká trenér Duigan.

Takže pokud pijete mléko, vyměňte ho za plnotučné a každý den, třeba ráno, si dejte jednu skleničku. Plnotučné mléko vám totiž pomůže s metabolismem a navíc snižuje riziko srdečních onemocnění.

3. Margarín je lepší než máslo

Špatně. Už několik let mnoho z nás kupuje margarín v dojmu, že je zdravější než máslo. Je tomu ale doopravdy tak? „Margarín obsahuje chemicky zpracované nenasycené tuky, které naše tělo neumí rozkládat,“ říká průzkum výživových specialistů. „Naopak máslo obsahuje přírodní mastné kyseliny, o kterých je známo, že snižují riziko srdečních onemocnění, stejně jako plnotučné mléko.“

4. Jen sladké obsahuje cukr

Hloupost. „Mnoho žen ví, kolik jaký výrobek obsahuje tuku,“ říká James Duigan. „Co ale nevědí? Kde všude se cukr doopravdy vyskytuje.“ Cukr je mnohými lidmi považován za neškodný, zatímco tuk je vnímán jako obrovský nepřítel.

Jenže cukr je ve všem: od těstovin začínaje, po chleba konče. „Cukr je výkrm. Tuk vás alespoň zasytí, ale cukr vás nikdy „nedonutí“ cítit se najedený. Takže je to nejsnadnější cesta k tomu, začít se přejídat.“

5. Když budu počítat kalorie, zhubnu

Tohle neplatí. „Ve skutečnosti nemají kalorie vůbec nic společného s tím, jestli zhubnete, nebo ne. Spousty nízkokalorických diet jsou totiž složeny z nutričního nedostatku živin. Tento druh stravy vám zařídí jediné: neschopnost se soustředit a obrovskou chuť na cukr. Jaká je Jamesova rada? Jezte zdravé, chemicky nezpracované potraviny a nepočítejte kalorie!

Autor: Eva Dvořáková, Klena