Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

8 zakázaných vět: Tohle nikdy neříkejte lidem, kteří drží dietu!

Jsou věci, které by před lidmi držícími dietu měly zůstat nevyřčeny.
20. června 2012 | 13:35

Ve vašem okolí je téměř vždy někdo, kdo právě drží dietu. Pokouší se zhubnout. A vy mu určitě nechcete házet "klacky" pod nohy, ani ho naštvat. Vyhněte se proto těmto rádoby vstřícným, chytrým a vtipným větám!


1. „Ale tuhle dobrotu jsem udělal(a) jenom pro tebe!“
To staví vašeho přítele/kyni, nebo člena rodiny do svízelné situace: Nechce ranit vaše city, ale na druhou stranu se nechce nutit k jídlu. Jeho odmítavý přístup se totiž může zdát, že vlastně sabotuje a neváží si vašeho vynaloženého úsilí. Místo výčitek raději řekněte: „To je v pořádku. Můžu ti připravit něco jiného?“

2. „Alespoň jednou si kousni.“ nebo „Jeden kousek ti přece neublíží!“
Jakmile se člověk naučí jíst dietně a zdravěji, může ho tento potencionální „hřích“ totálně vykolejit. Lidé, kteří touží po lepší postavě a hubnou, musí být ostražití po celou dobu a tento druh „ponoukání“ k porušení jejich přesvědčení, je může absolutně odradit. Přejděte proto tento druh přesvědčování a nechte rozhodnutí na něm.

3. „Slavím! Pojďme se někam dobře najíst!“
Ne všechny společenské akce přece znamenají hromady jídla! Pokud víte, že se někdo snaží zhubnout, navrhněte mu, ať sám navrhne, co by chtěl dělat. Zkuste naopak větu typu: „Co myslíš, že bychom mohli podniknout?“ Zkuste třeba dobrý film, návštěvu muzea, výlet do parku, nebo kosmetiku.

Jsou věci, které by měly zůstat nevyřčeny
Autor: Profimedia.cz

4. „Jsi si jistý/á, že tohle můžeš sníst?!“
Je přece hrozné, když vás někdo z vašeho okolí kontroluje a hlídá, co můžete a co už ne! Zacházet s člověkem jako s dítětem, když už je dospělý, je velice ponižující! Prostě zkuste držet doslova jazyk za zuby, i když si myslíte, že váš blízký dělá chybu.

5. „Nepotřebuješ držet dietu. Vypadáš dobře tak, jak jsi.“
I když si to doopravdy myslíte, je třeba si uvědomit jednu věc: Hubnout, neznamená jen shazovat kila a být opticky štíhlejší! Možná ten člověk bojuje s vysokým krevním tlakem, nebo s cukrovkou! Tito lidé potřebují povzbuzení a rozhodně ne váš názor, co by pro toho daného člověka bylo nejlepší. Zkuste raději větu typu: „Jak to děláš, že vypadáš tak dobře?“

6. „Přemýšlel/a jsi někdy o XYZ dietě? Liposukci? Nebo podvázání žaludku?“
NE! Ne a ještě jednou ne! Nehledě na to, že tato otázka neobsahuje žádné explicitní slova, je bezesporu velice urážlivá. Zní to, jako byste věděli víc, než onen člověk, anebo také že zpochybňujete jeho odhodlání o zhubnutí. Zeptejte se raději, jak můžete pomoci a znovu ujišťujte, že to, co dělá, je správné rozhodnutí.

7. „S tebou není žádná zábava!“ nebo „Vždyť ty nežiješ, ale přežíváš!“
Žít zdravě znamená být zdravý! Je to v podstatě to, co občas pomáhá lidem žít alespoň o trošku déle. Od člověka, který hubne, se neočekává, že pokaždé, když jste spolu, odmítne dezert. Ano, občas si ho dá, ale jen velmi výjimečně. Určitě by dieta neměla omezit příjemné chvilky, ale rozhodnutí nechejte vždy na tom druhém.

8. „Tuhle dietu jsem zkusila, ale brzy jsem se vrátila na původní váhu!“
Není horšího komentáře, než je tento. Doopravdy. A ruku na srdce: Jen proto, že VY jste to nedokázali, neznamená, že to nedokáže ten druhý, nebo ne? Ale slova jsou mocná a proto může těchto pár slůvek zapříčinit totální demotivaci vašeho přítele. Sečteno a podtrženo: Pokud zrovna nechcete říct něco pěkného, raději neříkejte vůbec nic!

Autor: Eva Dvořáková, Klena