Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová dieta válcuje Ameriku: Odhalte svůj typ jedlíka a začněte hubnout!

Víte, jaký jste typ jedlíka? Ne? Tak to rychle zjistěte a začněte konečně účinně hubnout!
21. června 2012 | 07:59

Jaký je klíč ke štíhlé postavě? Mozek! Myslete před tím, než začnete jíst. Pochopte svůj vztah k jídlu, změňte své špatné návyky a začněte konečně hubnout.

Zjištěním, jaký typ jedlíka jste, dokážete pochopit svůj vztah k jídlu a provést potřebné změny, abyste se zbavila přebytečných kil. Každému typu člověka lze dietu přizpůsobit a s pomocí cvičení i účinně zpevnit tělo a zhubnout.

UŽDIBOVAČKA
Pokud téměř pravidelně saháte po „malém“ občerstvení, abyste ukojila své chuťové pohárky, a naopak se vyhýbáte velkým porcím, máte trošku problém.
Když se budete „pást“ na správných druzích potravin, může být tento druh stravování dobrý, ale jen pokud budete jíst pět porcí denně, které budou udržovat váš metabolismus ve střehu a vy budete stále spokojená a sytá.

KALORICKÁ KALKULAČKA

jídlo
Autor: Profimedia.cz

Jste doslova posedlá počítáním kalorií a přesně víte, co v čem je a kolik co obsahuje kilojoulů. Dobrá věc ale je, že opravdu víte, co jíte a už jen to je dobrý start ke kontrole hmotnosti. Problémy vznikají ve chvíli, kdy jste nervózní, co jste už vše snědla a hystericky se bráníte přijmout nějaké ty kalorie navíc.
Je důležité si každé jídlo užívat. Nejlepším startem bude začít cvičit. Protože čím více kalorií spálíte, tím víc (obrazně řečeno) kalorií si můžete dovolit přijmout

ZOMBIE JEDLÍK
Pokud skoro nevaříte a jíte jen to, co je tzv. „po ruce“, jste velmi pravděpodobně chodící zombie jedlík. Tento typ žen si vůbec neuvědomují, jaké potraviny kupují a konzumují. Také vůbec netuší, co s nimi strava dělá z hlediska výživy. Nejčastější příčinou takového stravování je jejich nízké sebevědomí.

jídlo
Autor: Profimedia.cz

Řešením je rozhoupat se a převzít kontrolu nad nakupováním potravin! Rozhodovat se každý den a dělat seznamy nákupů, to je přesně to pravé pro Zombie jedlíky! Zkuste jednoduché recepty jako je třeba kus kus, nebo obložená bagetka.  Naslouchejte svému tělu a čas od času mu dopřejte příjemnou, relaxační procházku.

NÁRAZOVÝ JEDLÍK
Celý týden se držíte, naparujete se a chlubíte, jak moc jíte zdravě a pak najednou BUM. Naperete se něčím tučným a nezdravým? Dobrá zpáva je, že tento typ strávníků má často výhodu v tom, že se umí dobře a zdravě stravovat. Když ale jednou „vykolejíte“ cítíte se provinile a to může vést až k hladovění, kterým se chcete potrestat. A to je, co se týče hmotnosti, začarovaný kruh.

jídlo
Autor: Profimedia.cz

Zkuste zasadit svůj oblíbený pamlsek do vašeho denního dietního plánu. Předejdete tím pocitu provinilosti a sladkost se stane normální součástí vašeho jídelníčku. Zkuste to takto: K snídani si dejte dvě vejce a celozrnný toust, k svačině 50g čokolády, na oběd tortilu s kuřecím masem a rajčaty, k svačině banán a oříšky a k večeři hovězí maso se zeleninou a rýží!

KOMFORTNÍ JEDLÍK
Jestliže jíte proto, abyste zaháněli stres, a jídlo vám pomáhá vyrovnat se sám se sebou, pak jste jistě tento typ. Jíte, když je vám smutno, když máte stres z práce, jste rozrušení z milostného vztahu a tak dále. Tento přístup k životu vás obvykle přivede jen a jen do problémů a to nejen co se stravy týče. Touha držet dietu často končí neúspěchem, jelikož člověk není schopen udržet na uzdě svoje chutě.
Nejdůležitějším krokem k úspěšnému hubnutí je zvládnout svoje emoční výkyvy a nesnažit se je zahánět jídlem. Zkuste si stanovit tři hlavní jídla denně (snídani, oběd a večeři) a této „zásady tří“ se držet. To pravé uklidnění vám pak může přinést jóga, díky které najdete klid, uvolnění a mír v duši.

Autor: ema, Klena