Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jarní dieta: Dejte si zelenou, zhubnete!

11. května 2012 | 06:07

Díky zelené dietě zmizí vaše tukové polštářky, pleť se rozzáří a jako bonus získáte příval nové energie.

Určitě jste to už také zaznamenala, když se podíváte do bujné zeleně, získáte najednou uklidňující pocit. To proto, že zelená barva má zázračné účinky na naše tělo.

Přináší nám harmonii, rovnováhu, prospívá nervovému systému, zklidňuje a regeneruje. Symbolizuje jaro. Léčitelé tvrdí, že v chlorofylu se koncentruje sluneční světlo a energie, která nese lásku a moudrost.

Tato barva posiluje čakru srdce. Zelené potraviny jsou největší zásobárnou enzymů a mají zásadotvorný vliv na organismus. Říká se, že ´zelená krev´rostlin se mění na červenou krev člověka.

Chlorofyl urychluje hojení, brání infekcím, preventivně působí proti rakovinnému bujení, posiluje imunitu a utlumuje únavu.

Potraviny s vysokým obsahem chlorofylu

hrách
Autor: profimedia.cz
HRÁŠEK - má vysoký obsah vitamínu C, zelené kuličky dodávají tělu hodně draslíku a železa.

PETRŽELOVÁ NAŤ - je bohatá na minerální látky jako draslík, vápník, železo či hořčík. Obsahuje vysoké množství vitamínu C. Působí močopudně, je vhodná při léčení ledvin, srdce a dokonce redukuje celulitidu.

971197:gallery:true:trueOLIVY - jako jedny z mála plodů obsahují až 20% oleje. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, mají vysoký obsah minerálů a jsou zdrojem aminokyselin, které jsou důležité pro stavbu těla.

BROKOLICE - působí proti nádorovým onemocněním a chrání srdce. Nejsilnější účinky má syrová. Zkuste si ji například nasekat najemno do salátu.
chřest
Autor: Foto scom

CHŘEST
- pomáhá tělo očistit od škodlivých látek, je bohatý na antioxidanty, vitaminy a minerály.

ZELENÉ FAZOLKY - obsahují vitamín E, který má antioxidační účinky, pak vitamin C a betakaroten, který snižuje riziko rakoviny a posiluje obranyschopnost.

ZELÍ - díky vysokému obsahu vlákniny povzbuzuje trávení a dodává tělu minerály, ale hlavně draslík, který je důležitý při fungování srdce a cév a má přímo vliv na správnou činnost svalů.

Autor: Shutterstock
AVOKÁDO - obsahuje vitamín E, draslík, hořčík a zdravé tuky. Pomáhá snižovat nadváhu, dodává tělu bílkoviny, zmírňuje menstruační bolesti.

ZELENÁ PAPRIKA - má vysoký obsah vitamínu C, který neutralizuje volné radikály a působí protizánětlivě.

špenát
Autor: profimedia.cz
ŠPENÁT
- obsahuje látky, které dokáží zlepšit paměť, a vitamíny skupiny B, které prospívají vlasům, nehtům a kůži. Také vitamin C a množství minerálních a stopových látek.

MLADÝ JEČMEN - je malý zázrak pro zdraví. Pomáhá při očistě organismu, snižuje riziko rakoviny, podporuje trávení, uplatňuje se v redukčních dietách a díky vysokému množství chlorofylu příznivě působí na organismus. Můžete ho koupit v obchodech se zdravou výživou jako šťávu nebo prášek.

Extra recept: chlorofylová ,, bomba ":

Arabský salát tabbouleh

Potřebujete 2 svazky zelené petrželky, 2 lžíce kuskusu, 1 citron, 2 rajčata, olivy a sůl.

Kuskus připravte podle návodu. Dejte ho do mísy a dochuťte citronovou šťavou. Petrželku nasekejte najemno a zamíchejte do kuskusu. Dále přidejte v horké vodě spařená, oloupaná a najemno nakrájená rajčata a olivy. Vše důkladně promíchejte. Servírujte s arabským chlebem.

Pestrý kuskus se zeleninou
Autor: DUŠAN KŘÍSTEK, archiv Blesku

Autor: lesk.sk, Kbak