Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Katarína zhubla 30 kilo: Cvičím i 4x týdně, ale vyplatí se to

Katka zhubla 30 kilo díky úpravě stravy a pohybu.
8. května 2012 | 10:13

Katce bylo sotva 23 let a její váha už ukazovala 87 kilo. Uvědomila si, že v jejím věku by měla vypadat jinak a pustila se do toho. Začala cvičit, změnila jídelníček a povedlo se!

Slovenka Katarína Vavrovičová z Bratislavy se podělila o to, jak se jí podařila shodit nadbytečná kila. Ale napřed, jak je vlastně nabrala?

Katka pracuje ve zlatnictví a celý den stojí na nohách, což jí i přineslo mírné zdravotní komplikace. Jako malá neměla s váhou žádné problémy, vše se změnilo po jednadvacátých narozeninách.

"Více jsem jedla, chutnalo mi, protože jsem v té době řešila nějaké rodinné potíže. Při svých 172 centimetrech jsem v té době vážila 60 kilo," vzpomíná sympatická Katka. To však ještě netušila, že ani ne za rok se ručička na zlomyslné váze zastaví až na čísle 87.

S úsměvem přiznává: "Jedla jsem jako vysavač - všechno, co mi přišlo pod ruku, a vůbec nezáleželo na tom, v jaké denní době. Nejvíce jsem milovala koláčky, chodívala jsem na ně do cukrárny. Výčitky svědomí jsem však žádné neměla."

Svědomí se nakonec ozvalo

1266508:gallery:true:truePostupem času jí začalo docházet, že se její proporce značně změnily a rozhodně ne pozitivně.

"Nevypadala jsem dobře, v práci jsem se hýbala s problémy, takže situaci bylo třeba řešit. Už i vzhledem na svůj věk, ve třiadvaceti jsem  měla vypadat mnohem lépe a cítit se zdravěji. Jednoho dne jsem si proto řekla dost, zhubnu! Teď mám 57 kilo a je mi skvěle. Celkově jsem shodila 30 kilo,“ dodává pyšně.

A jak se jí to podařilo? Za první tři měsíce vlastním úsilím zhubla 8 kilogramů. Pak ji však nečekaně chytil slepák. „Měla jsem bolesti a po operaci jsem nemohla začít hned jíst, čtyři dny jsem držela nedobrovolně-dobrovolnou dietu," směje se Katka.

To pomohlo k dalšímu úbytku hmotnosti. Proto dál pokračovala v omezené stravě a zanedlouho byla o dalších deset kilo lehčí. "A když už jsem dosáhla takové mety, řekla jsem si, že to dotáhnu dál. A to platí stále, protože svůj boj s kily vyhraju, až budu mít 55 kilogramů," říká odhodlaně.

Jak na to, aby to vydrželo?

"Když jsem se začala zajímat o to, jak zhubnu, zjistila jsem, že 80% snahy je o stravě a 20% je pohyb. Říkali mi to všichni kolem, kolegyně, známí. Konkrétní postup jsem se však od nikoho nedozvěděla," vzpomíná dál.

"První krok bylo to, že jsem se pustila hlavně do ovoce a zeleniny. Maso jsem jedla pouze se salátem, bez příloh. Pila jsem litry čisté vody, žádné slazené minerálky nebo něco podobného. Z počátku jsem necvičila, ale od nového roku, když mám volno, vždy zamířím do fitka. I čtyřikrát týdně! Osobního trenéra nemám, ale to vůbec nevadí, protože mi vždy někdo ochotně poradí," říká spokojeně.

Co si dáme dobrého?

Na oběd si Katka dává libové maso nebo rybu se salátem, odpoledne sní pomeranč a na večeři si připraví suchý zeleninový talíř nebo opět maso se salátem. "Preparáty na hubnutí mi nikdy nic neříkaly, takže jsem po nich nesáhla. Vlastně jsem jednou něco vyzkoušela. Na obalu byl nakreslený ananas, ale vůbec mi to nepomohlo. Koupila jsem si ale vibrační pás, a to byl jiný výsledek. Důležité však je používat ho a opravdu pravidelně,“ podotýká.

1266509:gallery:true:trueDovolila si dokonce trochu hřešit, aby ze života vůbec něco měla. „Jednou týdně si dám malou sladkost, sušenku nebo zmrzlinu, protože sladké mám moc ráda. Momentálně jsem si už ale odvykla, takže ho tolik nevyhledávám, nedám si nic klidně i měsíc. Soli jsem se však zbavit nedokázala, ale nesolím mnoho.“

„Teď, když už jsem s váhou jakž takž spokojená, do jídelníčku občas přidám i těstoviny a například sýr, maximálně ale s 25 % tuku. Nekupuji vůbec bílé pečivo, jen celozrnné. Jídlo připravuji na olivovém oleji. Používám i váhu, na které si odvážím maximálně 100 gramové porce jídla.“

Teď se však Katka zaměřila hlavně na pohyb. „Cvičení jsem přidala kvůli zpevnění svalů. Na pásu běhám nejméně 30 minut, cvičím s činkami, takže si ve fitku udělám kolečko na všech strojích. Celkově tam strávím klidně i hodinu a půl. Všem ženám to vřele doporučuji," zakončuje znovu přitažlivá a hlavně spokojená Katka.

Autor: lesk.sk, Kbak