Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hubněte podle Měsíce: Vyzkoušejte třídenní "lunární" dietu!

Fotografie
20. dubna 2012 | 14:00

Dejte nadbytečným kilům sbohem a využijte při svém hubnutí působení Měsíce. Pokud dietu správně načasujete, zbavíte se nadváhy rychleji. Máme pro vás pár extra tipů a navíc tři chutné recepty.

Ideálním plánem na "lunární" dietu jsou 3 dny rozdělené na nízkotučné obědy, lehké snídaně a večeře. Dietní dny držte během novu a úplňku, nebo když je Měsíc ve čtvrti, případně v polovině fáze přibývání nebo ubývání. Hodně pijte!

Jak fáze měsíce působí

Nov
Měsíc na obloze při novu neuvidíte. Je možné, že vám chybí energie, a proto je třeba ji načerpat. Tělo i psychika jsou jakoby zbavené zátěže, na duši cítíte klid. Vypijte 1 litr vlažného čaje na pročištění organismu (1 den před novem, v den novu a 1 den po něm). V den novu je vhodné držet půst. Nebudete mít takový hlad jako v jiných dnech a účinky jsou uspokojující.

Přibývající měsíc
Období po novu. Měsíc přibývá a v této fázi se také dobře ukládají tukové zásoby. Stejně dobře tělo vstřebává vitaminy, léky, zkrátka všechno, co mu dodáte. Proto se v tomto období vyhýbejte tučným a nezdravým jídlům, dejte přednost zelenině, ovoci a lehčím pokrmům. Pokud užíváte doplňky stravy nebo vitaminy, teď je na ně ten správný čas.

Měsíc ovlivňuje náš život
Autor: profimedia.cz

Úplněk
Tento den je plný energie (pozitivní i negativní) a emocí. Tělo vnímá všechno s dvakrát větší intenzitou, takže si dávejte pozor na alkohol. Ideální den pro půst, nebo pro konzumaci pouze čerstvého ovoce a zeleniny. Jezte pomalu, hltání by mohlo trávicí systém podráždit.

Jak na to

Dietní obědy, na které vám přinášíme recepty, vždy ráno doplňte čerstvým hruškovým salátem s jogurtem, plátkem celozrnného chleba s nízkotučným sýrem nebo cereáliemi s banánem a mlékem. K večeři si pak dejte plátek celozrnného chleba s bylinkovým tvarohem, nebo těstoviny s čerstvými rajčaty, nebo dušenou zeleninu s plátkem drůbežího masa. Mezitím si můžete dopřát svačinku v podobě nízkotučného jogurtu a čerstvého ovoce.

Ktůtí prsa s jablky a rýží
Autor: profimedia.cz
1. DEN

Krůtí řízek s mrkví

Potřebujete (na 1 porci):
2 krůtí řízky, 250 g mrkve, půl lžičky másla, půl lžičky cukru, 1 lžičku balzamikového octa, půl lžičky oleje, tymián, sůl, pepř

Příprava:
Mrkev očistěte a nakrájejte na dlouhé proužky. V malém hrnečku rozehřejte máslo, přidejte mrkev a duste ji asi 5 minut. Přidejte trochu cukru a nechte zkaramelizovat na prudkém ohni. Přidejte balzamikový ocet, osolte. Kastrol s mrkví odstavte z plotny a udržujte v teple. Na malé pánvi rozehřejte olej a vložte do něj maso. Přidejte tymián, opepřete a na středním ohni je opékejte asi 3 minuty z každé strany. Plátky masa potřete připravenou mrkví a posypejte zbytkem tymiánu. Podávejte se 4 kusy bagety.

2. DEN

Rizoto se zeleninou
Autor: SHUTTERSTOCK.COM


Pražená rýže se zeleninou

Potřebujete (na 1 porci):
půl stroužku česneku, 50 g hub šitake (čínských), 1 mrkev, 50 g hrachu, 2 jarní cibulky, dvě třetiny chilli papričky, 1 lžičku oleje, půl lžičky sójových klíčků (není nezbytné), 200 g vařené rýže a 1 lžičku sójové omáčky

Příprava:
Olej zahřejte ve wok pánvi nebo na obyčejné pánvi a jemně na ní osmažte česnek, přidejte očištěné houby nakrájené na proužky. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka, omyjte hrách a jarní cibulku pokrájejte na delší kousky. Zeleninu přidejte k česneku a houbám a smažte na oleji další asi 3 minuty. Chilli papričku zbavte semínek, nakrájejte na kolečka a přimíchejte spolu s rýží a sójovými výhonky - smažte další 3 minuty. Dochuťte sójovou omáčkou.

Špagetový salát
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM
3. DEN

Barevný špagetový talíř

Potřebujete (na 1 porci):
30 g celozrnných špaget, 1 rajče, půlku cibule, jeden a půl červené papriky, 1 lžičku oleje, 100 ml instantního vývaru (bujónu), 30 g sýru Feta, 1 lžíci černých oliv, pepř

Příprava:
Celozrnné špagety uvařte ve slané vodě podle návodu na obalu. Nakrájenou cibuli a papriku osmažte. Zalijte vývarem a vařte přikryté asi 7 minut. Nakonec přidejte nakrájené rajče a nechte přejít varem. Sýr Feta rozdrťte, uvařené špagety přeceďte, přidejte k zelenině a dobře promíchané zahřejte. Dochuťte solí a pepřem. Při podávání špagety ozdobte Fetou a olivami.