Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Těhotenství a dieta: Mohou budoucí maminky hubnout?

V těhotenství je třeba krmit miminko obzvlášť zdravě.
12. března 2012 | 12:37

Mnoho budoucích maminek z obavy o svou postavu drží nesmyslně dietu už během těhotenství. K jejich dítěti je to však velmi nezodpovědné!

Těhotenství je jedno z mála období v životě ženy, kdy si dovolí sníst i to, co si jindy kvůli postavě odpírají. V tu chvíli nepřichází výčitky svědomí, či obavy z přibírání.

Podle průzkumů ale existují i takové ženy, které si úzkostlivě hlídají linii právě i v tomto období, což je dost nebezpečné pro jejich zdraví i pro zdraví miminka.

Těhotná by měla příbrat aspoň sedm kilo

Německý deník Bild zjišťoval, co je pro miminko a maminku nejlepší. "Dieta ve smyslu snižování hmotnosti během těhotenství není rozhodně na místě, Nejen matka, ale právě očekávané dítě potřebují během těhotenství optimální přísun živin. Žena by měla proto přibrat nejméně 7 kilo," vysvětluje doktor Sven-David Müller.

Těhotným ženám, které se obávají o svou postavu, radí jediné – omezit sladkosti a fast foodová jídla, k tomu podle možností sportovat.

Na diety v těhotenství raději zapomeňte.
Autor: profimedia.cz

Chodit i plavat zvládně i úplné dřevo

"Těhotenství není nemoc, cvičení je možné i během něj a dokonce i žádoucí. Samozřejmě, že je třeba vyhýbat se extrémním sportovním zátěžím, ale plavání či svižnou chůzi zvládne i úplné sportovní dřevo,“ podotýká lékař.

Jídlo je proto také velmi důležité. Strava by měla být vyvážená a měla by zahrnovat zvýšený příjem kyseliny listové, aby se zabránilo potratu a poškození dítěte.

„Kyselinu listovou v její přirozené formě najdeme v zelené listové zelenině, jako je špenát nebo běžný hlávkový salát," doporučuje expert na výživu.

Autor: lesk.sk, bak