Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dieta na dva dny v týdnu: Zbaví vás nadváhy a sníží riziko rakoviny prsu

Omezujte se jen dva dny v týdnu a pak si můžete dopřávat
24. února 2012 | 08:25

Místo každodenního počítání kalorií stačí kontrolovat, co jíme pouhé dva dny v týdnu. Ženy s dvoudenní dietou totiž zhubly více, než ty, co si hlídaly jídelníček denně. A hlavně, bez zbytečného stresu. Tady je návod.

Tuto zajímavou skutečnost zjistila studie Univerzitní nemocnice v jižním Manchesteru ve Velké Británii.

Testovali 115 dobrovolnic, u nichž se prokázalo, že ty, co si odepřely kalorické potraviny a karbohydráty jen na dva dny v týdnu, jinak jedly vše, v rámsi racionální stravy, shodily dvojnásobek kilogramů, než ženy, které držely striktní dietu po celou dobu testu.

Testované dámy rozdělili do tří skupin

Zvítězte konečně nad svou váhou
Autor: Blikk
První skupina žen měla za úkol konzumovat dva dny v týdnu jídlo v hodnotě 650 kalorií. Měly se vyvarovat sacharidů v podobě chleba, těstovin, brambor a také všech tučných potravin. Zbylých pět dnů měly jíst sice zdravě, ale podle své momentální chuti, bez konkrétních omezení.

Druhá skupina žen měla také zakázané sacharidy na dva dny v týdnu, ale bez dalšího kalorického omezení jídelníčku. Zbylé dny měly, v souladu se zdravou výživou, také volnost.

Třetí skupina měla rozepsanou tradiční dietu s příjmem 1500 kalorií denně, úplně zakázané byly potraviny s vyšším obsahem tuku a alkohol.

Po tříměsíčním testu se prokázaly zajímavé výsledky. Ženy z prvních dvou skupin na dvoudenní dietě shodily téměř dvojnásobek váhy, než ženy, které si striktně hlídaly, co jedí po celou dobu.

První dvě skupiny měly úbytek v průmětu 4 kilogramy, skupina žen na dietě jen 2,4 kila.

Ale nejen tento fakt je pozitivní přínos studie. Vědci navíc zjistili, že takový druh stravování může mít příznivý vliv na boj s rakovinou prsu.

„Kromě jiných faktorů, které ovlivňují riziko rakoviny prsu, je tu i nadváha a hlavně stres. Právě takové občasné diety jsou lepší alternativa jinak stresující klasické diety a mohou tedy být prospěšné nejen k hubnutí, ale zároveň potenciálně snížit i riziko vzniku rakoviny prsu," vysvětluje Pamela Goldberg, vedoucí kampaně boje proti rakovině prsu ve Velké Británii.

616167:gallery:true:true

Pokud si totiž naordinujete jen dvoudenní omezení, jste schopny ho tak krátkou dobu vydržet, nejste proto stresované a i dny, kdy jíst můžete „normálně“, toho nesníte už tolik. Váha pak jde sama přiroze ně dolů, aniž byste to významně řešila.

Jak může vypadat dvoudenní omezující jídelníček:

Snídaně:
- ovocný čaj a banán
- nebo káva s mlékem

Dopolední svačina:
- plechovka dietní koly
- nebo šálek čaje a pár švestek

Oběd:
- mrkvová polévka s koriandrem a půl litru mléka
- nebo zeleninový salát, sklenka čerstvé ovocné šťávy a sklenice mléka

Odpoledne:
- sklenice čerstvé ovocné šťávy
- nebo sklenice perlivé vody a jedna velká mandarinka

Večeře:
- zelenina na čínský způsob: na lžičce oleje osmažené dva druhy zeleniny se sojovou omáčkou
- nebo zeleninové kari ze dvou druhů zeleniny
K tomu sklenice mléka a šálek čaje

Druhá večeře:
- půl litru mléka
- nebo horké mléko se skořicí a umělým sladidlem





Autor: INT, bak