Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polévková dieta: Najíte se a zhubnete!

12. listopadu 2011 | 06:00

Dejte si plný talíř polévky, která nejen pročistí váš organismus, ale v těchto sychravých podzimních dnech příjemně zahřeje na těle i na duši. Tady jsou recepty!

Zlobí vás přebytečná kila? Tak už určitě nebudou, pokud zkusíte tuto polévkovou dietu.

Pokud rády jíte, určitě di jí zamilujete. Základ naší diety je, že můžete jíst kdykoliv a v jakémkoliv množství.

Je plná chutných přísad a můžete ji kombinovat s dušeným masem, dokonce se sýrem nebo s celozrnným sendvičem. Všechny tyto přísady dodají tělu potřebné sacharidy, bílkoviny či zdravé tuky.

Nezapomínejte na snídani, svačiny a které by měly obsahovat čerstvé ovoce, ovesné vločky s nízkotučným mlékem, či celozrnné pečivo a čerstvou zeleninou.

Při dietě je vždy velmi důležité jíst zdravě, proto ani při této nezapomínejte na kvalitní rostlinný tuk, nízkotučné jogurty a tvaroh.

Doplňková jídla samozřejmě jezte jen v rozumném množství.


Největší plusy:

* Jednoduchost a variabilnost
* Polévky jsou vydatné a chutné
* Vaříte pouze jednou a jíte 3x
* Příprava trvá pouze 20 minut
* Nemusíte vařit dvě jiná jídla, protože polévka je vhodná i pro děti
*
Pokud polévku máte v lednici, můžete ji konzumovat více dní po sobě


Nezapomínejte na to, že i v tomto chladném počasí je velmi důležitý pitný režim a pravidelný pohyb!

Rybí polévka s flíčky

Pro 4 osoby potřebujeme 200 g ryby (pangas), 2 mrkve pokrájené na kolečka, asi 50 g pokrájeného celeru a stejné množství kedlubny.

Postupně vše opečeme na 3 lžičky rostlinného oleje, přidáme 1 najemno nasekanou cibulku, 1 lžičku a mleté ​​červené papriky, 2 kostky rybího bujónu, sůl, pepř a zalijeme vodou.

Vaříme asi 10 minut a na závěr přidáme 3 pol. lžíce těstovinových flíčků a ještě povaříme asi 5 minut. Polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

Co takhle dát si polévku? Uvařte si čistý zeleninový vývar a zeleninu nakonec rozmixujte ručním mixérem. Takto připravená polévka neobsahuje žádné tuky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Rajčatová s masovými kuličkami

Na 1 pol. lžíci olivového oleje podusíme 1 malou nakrájenou cibuli, přidáme 1 lžičku mleté ​​červené papriky, 100 g oloupaných a nakrájených rajčat.

Přidáme 3 malé červené na kostičky nakrájené papriky. Zalijeme 1/4 l zeleninového vývaru, přikryjeme a vaříme. Uvařenou směs umixujeme a dochutíme solí a mletým pepřem.

Pomleté ​​vepřové maso smícháme s 1 pol. lžícáí oleje, solí, pepřem, 1 stroužkem prolisovaného česneku a vytvarujeme menší kulky. Chvíli povaříme v polévce. Servírujeme s nasekanou petrželkou.

Čínská s krůtím masem a hlívou

Potřebujeme asi 200 g krůtího stehna, 100 g hlívy ústřičné, 400 g čínského zelí, 200 g předvařené brokolice, 100 g pórku, drůbeží bujón, 1 lžičku chilli omáčky, 1 lžičku světlé sójové omáčky, sůl a pepř.

Krůtí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky, které dáme vařit na 10 minut do vody se sójovou omáčkou. Osolíme a opepříme. Přidáme nakrájené zelí, pórek, hlívu ústřičnou a spolu s drůbežím bujónem povaříme asi 10 minut.

Předvařenou brokolici ochladíme ve studené vodě a na závěr přidáme do polévky. Dochutíme chilli omáčkou a servírujeme.

Archív
Autor: Archív

Krémová mrkvová

Připravíme 500 g mrkve, 50 g cibule, očistíme a nakrájíme na kostičky. Pak spolu s najemno nasekaným stroužkem česneku opečeme na 2 pol. lžících olivového oleje.

549705:gallery:true:true

Dochutíme 1 lžičkou mleté ​​červené papriky, zalijeme 3/4 l zeleninového vývaru a vaříme asi 12 - 15 minut.

Uvařenou směs rozmixujeme a přidáme nízkotučný jogurt, povaříme ještě 2 minuty, dochutíme pepřem, solí a podáváme posypané petrželkou.

Krémová polévka s bylinkami
Autor: Chef Gurmán, Recepty ze života, BPŽ
Květáková s krutony

Asi 150 g oloupaných, na kostičky nakrájených brambor uvaříme spolu s 250 g květáku v 1/4 litru zeleninového vývaru, povaříme a dobře promícháme.

Dochutíme 1 prolisovaným stroužkem česneku a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s krutónky (kostičky chlébý opečené na troše oleje).

Sýrová s česnekem

Na kolečka nakrájenou cibuli opečeme na 1 lžičce rostlinného oleje. Přidáme 150 g oloupaných brambor, nakrájených na větší kostky a na plátky nakrájených 5 stroužků česneku (podle chuti).

Zalijeme 1/4 l zeleninového vývaru. Nasekáme 1/4 chilli papričky, opečeme a dochutíme. Polévku servírujeme horkou s 25 g nastrouhaného ementálu a posypeme nasekanou petrželkou.

Polévka.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, MICHAL PROTIVANSKÝ

Autor: lesk.sk, Kbak